Cardona ret el tradicional homenatge al seu passat miner

En la diada de Santa Bàrbara, s’ha fet ofrena al monument al miner i s’ha recordat als 77 que hi van morir

Autoritats, famílies mineres i representants de les empreses, al costat del monument al miner

Autoritats, famílies mineres i representants de les empreses, al costat del monument al miner / AJUNTAMENT DE CARDONA

Redacció

Cardona ha dedicat aquest dilluns el sentit record i homenatge que cada 4 de desembre, festivitat de Santa Bàrbara, dedicada als miners que van perdre la vida a l’explotació cardonina al llarg de sis dècades. Ho ha fet, com ja és tradicional des de fa més de deu anys, a la plaça exterior del Parc Cultural de la Muntanya de Sal, on hi ha ubicada l’estàtua que homenatja la figura dels miners i on hi ha gravats els noms dels 77 miners que hi van morir entre els anys 1929 i 1990, quan es va tancar l’activitat d’extracció de potassa. Per ells, i com a cloenda de l’acte, es van llançar les tradicionals 77 salves, enmig d’un profund silenci que només anaven trencant els trons de pólvora.

L'acte s'ha fet a la plaça d'entrada del Parc Cultural de la Muntanya de Sal

L'acte s'ha fet a la plaça d'entrada del Parc Cultural de la Muntanya de Sal / AJUNTAMENT DE CARDONA

Prèviament, en un acte que es va fer a les 12 del migdia, hi va haver els parlaments i, tot seguit, l'ofrena floral al monument al miner. L’alcalde, Ferran Estruch, acompanyat de regidors del consistori, de representants les empreses mineres que encara hi tenen activitat i de famílies de miners de la vila, ha destacat que «el poble de Cardona se sent orgullós del seu passat miner, de totes aquelles famílies que amb esforç i treball van fer possible fer gran aquest poble».

En acabar, es va poder escoltar una actuació musical a càrrec de l'Escola Municipal de Música Musicant, de la mà de Xavier Ventosa (director i professor) i Pere Company (alumne). També es va oferir un pica-pica a l'antiga central elèctrica de la Muntanya de Sal.