La nova biblioteca i el futur centre per a gent gran acaparen les inversions a Súria per al 2024

L’Ajuntament aprova el pressupost inicial més elevat de la seva història, amb 11,2 milions d’euros

Imatge simulada de la futura biblioteca

Imatge simulada de la futura biblioteca / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Jordi Escudé

Jordi Escudé

La construcció de la nova biblioteca i del Servei d’Atenció Assistencial Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR), i també projectes mediambientals i d’habitatge, centraran el gros de les polítiques municipals de Súria de cara al 2024, i això s’ha vist reflectit en els nous pressupostos, que l’Ajuntament acaba d’aprovar per un import total d’11.236.000 euros, que converteix aquests comptes en els més elevats de la història del municipi, deixant fora les ampliacions de crèdit.

El pressupost ha tingut el suport dels 7 regidors del govern del PSC, l’abstenció de Junts, la CUP i el GIIS, mentre que ERC hi ha votat en contra. S’incrementa gairebé en 2 milions d’euros respecte al de l’any passat, i a més, el d’enguany és «més social», i incideix «en la millora dels serveis públics i dels equipaments», apunta l’alcalde, Albert Coberó. Assegura que respon «al compromís que vam prendre» amb el programa electoral del passat mes de maig de cara a l’actual mandat, especialment pel que fa a la construcció de la nova biblioteca i del SAIAR, que s’emporten el gruix del capítol d’inversions.

En concret, el 2024 es destinaran 1.600.000 euros a la biblioteca, que s’ubicarà a l’espai que ocupava l’antic cinema Califòrnia, on ara hi ha un aparcament que es traslladarà a una zona d’horts adjacent. Es tracta d’un contracte plurianual per al 2024-2025, de manera que en els propers pressupostos s’inclouran la resta de diners fins a completar els 3,7 milions d’euros que es calcula que costarà el projecte, amb la construcció i posada en marxa del nou edifici. El 2024 ja s’hi començarà a treballar.

El SAIAR, que es construirà al solar que ha quedat buit després de l’enderroc (fa uns mesos) de l’antic edifici de Cal Pau, ja tenia pressupostats 1.150.000 euros enguany, però han quedat aturats perquè el projecte encara no ha tirat endavant, de manera que els comptes del 2024 inclouen novament aquesta reserva i un afegit de 273.000 euros més, per a un programa també plurianual que es començarà a desenvolupar l’any que ve.

La biblioteca i el SAIAR són els dos grans projectes que Súria té entre mans i que en el mandat passat van ser la principal desavinença entre el govern (aleshores el PSC i el GIIS), que va quedar en minoria poc després de les eleccions, i la resta de grups, a l’oposició. Socialistes i el GIIS sempre han mantingut en ferm l’opció d’ubicar la biblioteca al solar del Califòrnia i el SAIAR a l’antic edifici de Cal Pau (on l’oposició hi hauria situat la biblioteca). Aquest desacord és el que va mantenir encallats tots dos projectes en l’anterior mandat, però ara que el PSC té majoria, la fa valer per tirar-los endavant segons el seu parer.

Altres inversions

En total, el capítol d’inversions per al 2024 puja a 3,7 milions d’euros, i també és una de les quantitats més elevades de la història. A banda d’aquests dos grans projectes, també destaca els 1.215.000 euros per a la instal·lació d’un camp solar municipal per a l’autoabastiment al runam del Fusteret, o bé els 100.000 euros per a la contractació de personal que dissenyi i desenvolupi un replantejament del model turístic actual al Poble Vell.

Hi ha previstos altres projectes que de moment no s’han inclòs en els pressupostos, però per als quals es preveuen modificacions de crèdit al llarg de l’any que ve per poder-los dur a terme. D’una banda, hi havia pressupostats 176.000 euros de subvencions per a la rehabilitació de l’edifici de Cal Ton Bató per adequar-hi dos habitatges de lloguer social per a joves a les plantes primera i segona, i un local a la planta baixa per destinar a l’AV del Poble Vell, l’única que no té un espai propi. El cost total puja a uns 400.000 euros, de manera que la part que falta la posarà l’Ajuntament amb una modificació de crèdit.

Finalment, també es preveurà una partida (encara per concretar) per a la implementació del nou sistema de recollida selectiva mitjançant el model de contenidors intel·ligents de cara al segon semestre de l’any que ve.