Sant Joan mira de salvar els darrers esculls per cedir el terreny per al nou institut Cardener

El consistori ha fet un ajustament del projecte i busca un acord per soterrar una línia elèctrica que travessa el solar

Línia elèctrica que travessa pel terreny on s'ha de fer l'edifici de l'institut (SINS) Cardener

Línia elèctrica que travessa pel terreny on s'ha de fer l'edifici de l'institut (SINS) Cardener / ARXIU/SILVIA BELMONT

David Bricollé

David Bricollé

L’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada té obert un doble front per desencallar la cessió dels terrenys on el municipi té previst que s’hi construeixi l’equipament definitiu de l’institut (SINS) Cardener, que des del seu naixement és en una ubicació provisional. Edifici que ha d’assumir el Departament d’Educació, però que com a pas previ cal que des de l’àmbit municipal es resolgui aquesta cessió de terreny. D’una banda, el consistori ha portat a terme una modificació del projecte per poder agilitzar els tràmits, ja que hi havia una part que tocava amb Manresa i amb aquest canvi quedarà situat íntegrament en terme de Sant Joan de Vilatorrada. De l’altra, el consistori treballa encara per resoldre el que s’ha convertit en el principal escull per materialitzar aquesta cessió: el trasllat d’una línia elèctrica que passa pel mig dels terrenys que, tal com va explicar Regió7 l’estiu passat, s’ha endarrerit.

El centre de secundària santjoanenc (un dels dos que hi ha al municipi, juntament amb el Quercus) ha d’acabar anant a un edifici de nova construcció que ha d’executar la Generalitat i per al qual l’Ajuntament va acordar fa quatre anys destinar-hi uns terrenys situats cap al sector Llobet, la banda sud del nucli urbà.

Tot i que tan bon punt es va iniciar el mandat passat una de les prioritats de l’Ajuntament va ser acordar-ne l’emplaçament i tan bon punt va estar decidit l’anterior executiu d’Alternativa per Sant Joan i PSC ja va començar a treballar en el procediment administratiu per fer-la efectiva, aquesta cessió ha acabat topant amb un escull que encara està pel camí de resoldre’s. Perquè Educació el recepcioni cal que el terreny estigui completament lliure, però en aquest cas hi passa pel mig una línia elèctrica, que s’ha de traslladar en el tram que passa per aquest punt i soterrar-la.

Mesos enrere ja s’havia signat un acord amb la companyia Endesa per fer-lo efectiu, i fins i tot ja s’havien adjudicat a una empresa abans de l’estiu els treballs de retirada de la torre de mitja tensió i de soterrament dels cables. Però a causa de l’increment de preus generalitzat del material, l'empresa que tenia adjudicada aquesta operació es va fer enrere adduint que pel pressupost amb què es va fer en el seu moment la licitació ara no ho podia assumir. El consistori està intentant arribar encara a un acord per reconduir aquesta situació, ja que mentre no es traspassi el terreny a la Generalitat el Departament no pot començar a treballar en el projecte del futur nou edifici.

En el seu moment, l’alcalde santjoanenc va assegurar que, tan bon punt aquesta línia elèctrica aèria ja no hi sigui, el consistori podrà fer la cessió del terreny de manera gairebé automàtica, perquè la resta de requisits estan resolts, no té cap altra càrrega i la zona està urbanitzada. Quan en facin la cessió, el Departament d’Educació podrà engegar la maquinària per encarregar el projecte i acabar construint el nou edifici.

L’institut Cardener va ser creat el curs 2012- 2013 a l’antic edifici de l’escola Joncadella, al centre del poble, que és on continua, però l’espai necessita reformes i sobretot ha quedat molt limitat per donar cabuda a una activitat que ha anat creixent. El nou institut es preveu construir en un solar de 8.149 metres quadrats situat en un extrem del carrer de Josep Vicenç Foix, a tocar del carrer Josep Casas, que ja està qualificat de zona d’equipament públic. Actualment, a l’institut Cardener s’hi fa de primer a quart d’ESO, i és un dels dos instituts de secundària que hi ha al municipi.

L’Ajuntament de Sant Joan va acordar en un ple de final del 2019 l’aposta per construir un nou edifici per l’institut Cardener, amb el compromís de tots els grups municipals. Amb aquesta decisió descartava la possibilitat de fer una remodelació integral de l'edifici actual, que era una de les dues opcions que el departament d'Educació de la Generalitat havia posat damunt la taula.

Subscriu-te per seguir llegint