Sant Vicenç estudia quin model vol de recollida selectiva de cara al 2027

L’Ajuntament, que es debat entre el porta a porta i els contenidors tancats, ja ha fet algunes visites in situ i prendrà una decisió en els propers mesos

Visita de Mauriz i Sardà (els dos de la dreta), a Sallent, amb l’alcalde Oriol Ribalta

Visita de Mauriz i Sardà (els dos de la dreta), a Sallent, amb l’alcalde Oriol Ribalta / AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ

Jordi Escudé

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet busca un model de recollida selectiva de la brossa per poder aplicar a partir del 2027, que és el moment en què vencerà el contracte que actualment té amb l’empresa Urbaser per al servei de neteja viària i de recollida dels residus.

Tot i que el canvi seria d’aquí a tres anys vista, l’equip de govern ja ha començat a moure fitxa «perquè els protocols per fer els convenis necessaris i les corresponents licitacions i adjudicacions són llargs», apunta l’alcalde, Dani Mauriz, que a començament de l’any que ve ja voldria tenir més o menys clar quin model s’acaba escollint. Bàsicament, apunta als dos possibles que ja s’estan aplicant a diversos municipis del Bages, com són el sistema porta a porta o bé el dels contenidors intel·ligents amb xip

El mateix Mauriz i la regidora de Medi Ambient de Sant Vicenç, Eulàlia Sardà, han visitat recentment els municipis de Sallent i el Pont de Vilomara, per conèixer in situ i acompanyats pels seus respectius alcaldes, Oriol Ribalta i Enric Campàs, el funcionament del sistema de recollida, en aquest cas dels contenidors amb xip. Tot i que encara no se n’ha parlat, més endavant es podria visitar també algun municipi on s’aplica el model del porta a porta, i a partir d’aquí, s’analitzaran els pros i contres de cada un dels sistemes per mirar de prendre una decisió tan aviat com sigui possible.

Mentrestant, Mauriz assegura que, d’entrada «no descartem res», i que s’estudiarà amb deteniment quin dels models pot encaixar més bé amb les circumstàncies i les característiques del municipi.

Fins ara, Sant Vicenç de Castellet manté el sistema de recollida tradicional amb un contenidor obert per a cada tipus de residu, amb un servei que té concedit l’empresa Urbaser, per bé que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus es cuida de la recollida del paper i el cartró. 

Amb aquest sistema, el municipi se situa actualment en uns nivells de reciclatge del voltant del 30 %, «i això és molt poc», apunta Mauriz. La voluntat, amb el canvi de sistema, és poder multiplicar aquests índexs i situar-se al nivell d’altres municipis on ja s’estan aplicant els nous models de recollida selectiva. «L’ideal seria acostar-nos al 100 %», diu Mauriz, si bé admet que un reciclatge d’entre el 70 i el 80 %, com el que assoleixen la majoria d’aquestes poblacions, «estaria bé».

Manresa a part, d’entre les poblacions més grans de la comarca, Sant Vicenç de Castellet és de les poques que encara no ha implementat un sistema de recollida selectiva a l’estil del porta a porta o dels contenidors tancats. Tampoc no ho han fet Súria i Sant Joan de Vilatorrada, si bé en el primer cas es preveu posar en marxa l’any que ve el model de contenidors intel·ligents, mentre que Sant Joan també està en procés de decisió per triar alguna de les dues opcions, però en una fase més avançada.