Món Sant Benet proposarà un pessebre vivent «més participatiu que mai»

L’espectacle, singular per l’escenari, es va recuperar l’any passat i enguany se’n programen quatre jornades

Una escena del pessebre vivent de Món Sant Benet de l'any passat

Una escena del pessebre vivent de Món Sant Benet de l'any passat / ARXIU/JORDI BIEL

David Bricollé

David Bricollé

Món Sant Benet tornarà a ser aquest Nadal l'escenari del seu peculiar pessebre vivent, que va recuperar l’any passat després de dos d’absència per la covid. El complex cultural ubicat a Sant Fruitós de Bages acollirà la quarta edició de la cita nadalenca, que té la singularitat que és l’únic pessebre de tot Catalunya que té lloc dins un monestir medieval. Els diferents racons del monestir es transformen per acollir la recreació de les tradicionals escenes d’un pessebre vivent, però també altres escenes menys típiques però representatives d’un monestir i un poble medieval, com per exemple la representació d’oficis antics.

Segons l’organització, aquesta quarta edició arriba amb un pessebre «més participatiu que mai» i amb la novetat que aquells qui ho vulguin, al final del recorregut, podran quedar-se a ballar danses medievals al jardí de l’absis en un taller obert i participatiu.

La direcció d’actors va a càrrec, per quart any, de l’actriu i directora teatral Tàtels Pérez i compte amb el suport de Sara Manzano a la producció. El Pessebre Vivent és fruit de la col·laboració de nombrosos actors i actrius voluntaris del territori que cada any posen el seu granet de sorra per donar forma a una activitat amb videoprojeccions, olors, ambientació històrica i interacció amb els actors. Enguany, se’n faran representacions els dies 23, 26, 30 de desembre i 1 de gener, amb diverses sessions diàries. El preu de les entrades, que es poden adquirir per internet a través de la web de Món Sant Benet, és de 12,50 euros els adults i 6,50 els nens.

Una escena del pessebre vivent de Món Sant Benet de l'any passat

Una escena del pessebre vivent de Món Sant Benet de l'any passat / ARXIU/JORDI BIEL

Aquest pessebre vivent va néixer el Nadal del 2018 i es va consolidar el 2019 amb prop de 4.000 visitants. Les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19 van fer inviable la seva representació els dos anys següents, i el 2022 es va reincorporar de nou a l’agenda d’actes nadalenca. L’espectacle compta amb un centenar d’actors majoritàriament del territori, i combina la representació d’escenes amb l’aplicació d’efectes d’última generació com videoprojeccions de gran format.

A banda de la recreació de les escenes tradicionals de qualsevol pessebre com el naixement, l’anunciació, l’adoració o el Reis d’Orient, la proposta de Món Sant Benet incorpora situacions de l’edat mitjana, que van des de la vida monacal que tenia lloc dins els murs del monestir a la recreació d’escenes quotidianes amb gent del poble de protagonista. L’any passat se’n va ampliar el recorregut.