Els tions desborden el petit poble de Mura

Els visitants envaeixen el municipi bagenc per descobrir els troncs de Nadal que hi ha escampats per tots els seus racons

El consistori estudiarà, de cara a l'any vinent, limitar l’accés per millorar la qualitat de l’experiència

Queralt Casals

Queralt Casals

El petit poble de Mura queda aquests dies literalment desbordat de visitants atrets per les desenes de tions de Nadal que hi ha escampats per les seves places i carrerons empedrats. La popular Festa del Tió s’ha convertit en un reclam tan gran que aquest cap de setmana s’han produït cues de vehicles de fins a mig quilòmetre per accedir al municipi, que s’ha omplert a vessar. El consistori admet que la iniciativa, que es pot visitar fins després de Reis, desborda el poble i que, de cara a pròximes edicions, estudiarà limitar-hi l’accés per poder fer l’experiència més agradable.

Mura és des de fa uns anys la capital per excel·lència del tió, com ho havia estat anys enrere dels Pares Nadal. La població bagenca, que per si sola ja ofereix una imatge de postal, ha convertit aquesta tradició en un autèntic reclam per al públic familiar d’arreu de Catalunya, que el visita en massa atret per la cinquantena de tions que hi ha exposats i que es poden anar descobrint a les portes, balcons o finestres de les cases, a les entrades dels comerços, als jardins o als mateixos carrerons i places. Anar-los descobrint és tot un repte, sobretot pels més menuts de la família.

L’alcalde de Mura, Josep Canals, celebra la rellevància de la festa, però admet que alguns dies, com ha passat aquest cap setmana, hi ha un excés de visitants i «no podem atendre a tothom». Per això, assegura que de cara a l’any vinent «l’ajuntament adoptarà més mesures per limitar el nombre de visitants a favor de la qualitat» i evitar així les llargues cues a la carretera i els carrers saturats. Tot i que encara han d’estudiar les mesures a prendre, tenen clar que l’objectiu «no és anar creixent, sinó que la gent tingui una millor experiència». Denuncia també les accions incíviques d’alguns dels visitants i explica que, tot i els aparcaments habilitats, hi havia «cotxes aparcats directament al mig de la carretera».

Els tions desborden el petit poble de Mura

Alguns dels tions exposats a Mura / Mireia Arso

Segons Canals, el cap de setmana que ve també es preveu una gran afluència de visitants i, per aquest motiu, «recomanem que vinguin després de Nadal, quan la visita és molt més tranquil·la». Deixant de banda la gran afluència, l’alcalde destaca la col·laboració de bona part del poble en la festa, on participen «els comerciants organitzadament i els veïns espontàniament amb il·lusió i amb moltes ganes».

Dels Picapedra a la Barbie

De tions se’n poden veure de tota mena i de tota mida despenent de la destresa i inventiva de comerciants i veïns. Un xef, uns pescadors, un ciclista o uns pastors comparteixen espai amb Els Picapedra o amb la famosa Barbie. Mentre un es gronxa dalt d’un balcó, un altre medita a preu de carrer. També hi ha lloc per la reivindicació de la llengua i hi podem veure «el tió corrector», que ens recorda que el mal anomenem «cagatió» quan en realitat és «el tió». La temàtica musical hi és ben present, des d’un guitarrista a un bateria fins a un cor de tions, passant per una orquestra sencera.

A banda de l’al·licient d’anar descobrint troncs decorats per tots els racons, el municipi programa també activitats com un joc per fer més amena la recerca. També hi ha una petita fira amb elements decoratius de Nadal i molts dels visitants aprofiten per comprar a les botigues de Mura. Els tions es podran visitar fins al 7 de gener i el consistori recomana informar-se a través dels canals oficials de l’ocupació i les zones habilitades per aparcar abans d’anar al municipi.

Subscriu-te per seguir llegint