La depuradora de Sant Fruitós potencia l’autoconsum amb 412 plaques solars

La instal·lació fotovoltaica complementa el motor de cogeneració implantat a l'octubre

Plaques solars instal·lades a la depuradora

Plaques solars instal·lades a la depuradora / AJUNTAMENT DE SANT FRUITÓS

Redacció

L'estació depuradora d'aigües residuals que dona servei a Sant Fruitós de Bages, Navarcles, i Santpedor ja disposa d’un total de 412 mòduls fotovoltaics, que completaran la instal·lació del motor de cogeneració que es va posar en marxa l’octubre passat.

Aquesta instal·lació proporcionarà un estalvi a l’equipament de 603.261 kWh que equivaldria a unes 150 llars a l’any. L’obra, que ha tingut un cost de 292.201 euros, ha estat finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, i s’emmarca en el conveni que té amb la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament que fixa les dotacions pressupostàries per garantir l’adequat sanejament de les aigües residuals per a 4 anys (2022-2025) en un total de 12 sistemes de sanejament de les comarques del Bages i el Moianès.

Un cop en marxa, el conjunt de mòduls fotovoltaics i motor de cogeneració suposarà un estalvi del 60% de l’energia elèctrica i 199,70 tones de CO2 estalviades, que equival al consum de 174 llars/any.

La clau del nou sistema està en la combinació de les dues instal·lacions, la que ara s’ha completat i la que es va engegar fa un parell de mesos, que permet cremar el biogàs amb un motor generador d'electricitat, i no pas amb un sistema en torxa sense aprofitament energètic com fins ara.

La cogeneració produeix, per un costat, escalfor, i per l’altre, energia elèctrica. La calor de la cogeneració s’aprofitarà per a l’escalfament dels digestors, on es produeix el biogàs que s’utilitza com a combustible, i l’energia elèctrica es consumirà a la mateixa estació.