El pessebre de Món Sant Benet tanca edició amb 4.000 visitants

Enguany s’ha ampliat el nombre d’actors voluntaris, que han estat més d’un centenar

Una de les escenes del pessebre de Món Sant Benet

Una de les escenes del pessebre de Món Sant Benet / ARXIU/ALEX GUERRERO

David Bricollé

David Bricollé

Un total de 4.000 espectadors han passat per l’edició d’enguany del singular pessebre vivent de Món Sant Benet, que el primer dia de l’any va dur a terme l’última de les quatre jornades de sessions programades. Una edició, la quarta, que va començar el 23 de gener i que enguany ha ampliat el nombre de figurants, amb més d'un centenar, i ha incorporat noves escenes per fer créixer el pessebre, com una que recreava danses medievals. L’organització en fa una valoració molt positiva de les xifres d’assistents, que consoliden una aposta que es va engegar fa sis anys, però que va tenir el parèntesi de la pandèmia.

La representació proposava un recorregut per les dependències del monestir medieval completament transformades per fer un viatge en el temps. Els visitants que passejaven pel palau de l'Abat, l'església, el claustre o el celler es trobaven un escenari ambientat en l'època medieval, amb diferents escenes que recreaven oficis antics, com el de fuster, el de llenyataire o el de filadora, d'altres que permeten descobrir la vida monacal que fa segles que tenia lloc dins dels murs del monestir i algunes que recreaven els passatges bíblics, com ara l'anunciació, el naixement o l'adoració dels Reigs Mags.

Per aconseguir-ho, és essencial la col·laboració dels actors voluntaris, que enguany sumaven més d'un centenar. A més de comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Fruitós, del Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages, del museu municipal o de diferents particulars que els cedeixen el vestuari i tota classe d'objectes per recrear un pessebre.

El pessebre de Món Sant Benet va néixer l'any 2018 amb la idea de programar una activitat a l'hivern que donés a conèixer el conjunt patrimonial en un context singular, i el 2019 ja es va consolidar com a tractiu. Després van venir els anys marcats per la pandèmia, que van suposar un parèntesi, fins que es va recuperar per a l’edició del 2022-2023.