Sant Fruitós reactiva la redacció del pla urbanístic encallat des de fa 5 anys

El consistori ha modificat el contracte per reprendre el procés que es va aturar per la manca de consens i la polèmica de les reserves de sòl

Una vista general del municipi de Sant Fruitós de Bages

Una vista general del municipi de Sant Fruitós de Bages / Ajuntament de Sant Fruitós

Queralt Casals

Queralt Casals

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha reactivat la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), encallat des del 2019 per la manca de consens i la controvèrsia generada per les reserves de sòl per a futurs desenvolupaments, que va motivar en el seu dia la constitució d’una plataforma ciutadana crítica, sota el nom de Salvem el Pla de Bages. Ara, el govern municipal de Gent fent poble, ha reprès la tramitació del POUM amb la contractació per a la revisió del planejament general i per a la redacció del nou pla. Així, l’equip redactor ja pot treballar en les modificacions necessàries perquè el ple pugui aprovar el document.

El març del 2019 l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Fruitós, format aleshores per Gent fent Poble i PSC, va convocar un ple extraordinari per a l’aprovació inicial del nou POUM que, finalment, no va prosperar i en va aturar la tramitació i la redacció de les fases posteriors. En aquell moment, el govern va decidir deixar-lo sobre la taula per la falta de consens que s’havia generat a les portes de les eleccions municipals, que es van celebrar el maig d’aquell any.

Un dels principals punts de fricció de la proposta del nou pla urbanístic que va quedar aturada fa cinc anys eren les anomenades àrees d'interès territorial (reserves de sòl per a futurs desenvolupaments). La Plataforma Salvem el Pla de Bages, que fins i tot va promoure una recollida de firmes en contra d’aquell POUM, considerava que aquesta figura, malgrat que no suposés directament la creació de nous polígons, sí que els obria les portes i que anava en contra de la preservació de les zones sensibles del municipi. Davant aquesta controvèrsia sobre les reserves de sòl per a futurs desenvolupaments i la falta d’acord amb l’oposició, l’executiu va optar perquè la decisió sobre la redacció del nou document quedés en mans del següent consistori, que es va constituir el juny del 2019, amb Gent fent Poble en minoria.

El març el 2020, el nou executiu encapçalat de nou per Joan Carles Batanés va reprendre la tramitació del nou pla urbanístic, aturat des de feia un any, amb una primera trobada entre els regidors dels quatre grups municipals que tenien representació a l’Ajuntament, els tècnics municipals i l’equip redactor del document. La pandèmia i el canvi de govern, després de la moció de censura que l’oposició d’ERC, PSC i Junts va fer a l’executiu en minoria de Batanés, van ser dos nous esculls amb els quals va topar la tramitació del nou POUM.

Ara, per tal de poder desencallar la modificació del planejament, des del consistori s’ha modificat el contracte amb l’empresa que l’any 2019 ja es va encarregar de redactar el projecte, «incloent-hi l’adaptació a les noves determinacions del planejament territorial, general i de normativa sectorial, una actualització de l’evolució urbanística municipal, així com la modificació de la línia del terme».

Segons han explicat fonts municipals, un cop ha quedat aprovada aquesta modificació contractual, l’equip redactor ja pot treballar en les modificacions «que han de permetre poder sotmetre en seu plenària aquest document que ha de traçar el planejament urbanístic dels pròxims anys a Sant Fruitós de Bages».

Subscriu-te per seguir llegint