Els Comuns denuncien que el Consell del Bages ha renunciat a un ajut de més de 100.000 euros

Segons la formació, no s’atén la subvenció, enfocada a temes energètics, perquè no s’ha pogut contractar personal

Una imatge del ple de novembre del Consell Comarcal del Bages

Una imatge del ple de novembre del Consell Comarcal del Bages / ARXIU/CCB

Redacció

El grup dels Comuns al Consell Comarcal del Bages, que és a l'oposició, ha denunciat mitjançant un comunicat el que qualifica de «deixadesa política» per part de l’equip de govern (ERC i Junts) per la renúncia d’una subvenció que quantifica en 114.215,44 euros, provinent del Ministeri per la Transició Ecològica. La subvenció, segons detalla el grup, hauria permès obrir una Oficina de Transició Comunitària des de la qual oferir suport i acompanyament als ajuntaments, la ciutadania, i les empreses de la comarca amb mesures orientades a la transició energètica, sobretot per aprofundir en l’autoconsum mitjançant energies renovables i la constitució de comunitats energètiques.

Segons exposen els Comuns d'acord amb la documentació annexa a la convocatòria del ple del Consell Comarcal que s’ha de celebrar aquest pròxim dilluns, l’ens comarcal va concórrer en aquesta convocatòria oberta per l’Institut per la Diversificació i l’Estalvi Energètic el mes de gener de 2023. Hi afegeix que el setembre passat, després de les valoracions i segons consta a la resolució pública de l’IDAE, el Consell Comarcal va ser «de les poques administracions locals de Catalunya» a rebre una subvenció amb aquesta finalitat. «La subvenció va ser acceptada inicialment, però finalment, per decret de presidència 209/2023 de desembre passat, s'hi va renunciar», detallen.

També expliciten en el comunicat que, segons consta a la documentació annexa a aquest Decret, del qual s’ha de donar compte al ple de dilluns, la renúncia és «decisió de l’equip de govern i gerència» per la «dificultat de contractació del personal necessari, la dificultat de disposar del Pla Antifrau i la de gestió d’un projecte amb fons europeus».

El grup dels comuns es pregunta «com pot ser que després d’una bona feina dels tècnics en la preparació del projecte, després de tenir la sort de ser de les poques administracions locals amb aquesta subvenció, el govern i la gerència del Consell Comarcal decideixin renunciar-hi?». Josep Roda, conseller comarcal dels Comuns, manifesta que és «una clara mostra de deixadesa i desatenció» per part dels responsables del Consell Comarcal. I valora que «és inexplicable que des de la sol·licitud de la subvenció, durant 11 mesos no es treballés i es prenguessin les decisions necessàries per poder complir amb tots els requisits, contractar el personal necessari i complir amb l’obligació legal de disposar d’un pla antifrau».

Roda considera que «aquesta era una magnífica oportunitat per estar al costat dels ajuntaments que volien fer un salt endavant en autoconsum, i poder començar a beneficiar-se del consum local d’energia. El govern del Consell hi renuncia i sense haver valorat les conseqüències que suposa».

Roda afegeix que «no pot ser que els responsables d’aquesta administració sempre tinguin el discurs que està infrafinançada i que ara es permeti el luxe de renunciar a aquesta subvenció».

Eloi Hernàndez addueix "falta de temps"

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Bages, el republicà Eloi Hernàndez, corrobora que es va desestimar l'ajut, però ho atribueix a "la impossibilitat tècnica de poder preparar tota la documentació en el temps requerit", tenint en compte que aquests darrers mesos l’Agència Comarcal de l’Energia ha tingut baixes de personal tècnic.

Tanmateix, recalca que "en tot cas, la promoció de polítiques de transició energètica i foment de les energies renovables són un dels eixos estratègics del Consell Comarcal del Bages". En aquest sentit, Hernàndez recorda que des de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages s’han redactat projectes executius per equipaments municipals amb un valor superior de 5,5 milions d’euros. En concret, han estat 70 projectes d'autoconsum fotovoltaic, "en bona part col·lectius", i 11 projectes d'instal·lacions de climatització renovables, ja siguin de biomassa o d'aerotèrmia. Alhora, actualment estan en fase de redacció 16 projectes més d'autoconsum fotovoltaic en equipaments municipals, 13 d’autoconsum fotovoltaic en sistemes d'abastament d'aigua en alta comarcals al Llobregat i al Cardener, i 12 projectes de climatització renovables en biomassa o aerotèrmia en equipaments municipals.