Els Traginers de Balsareny mostren el seu gran poder de convocatòria

El municipi bagenc ha celebrat aquest diumenge la tradicional cavalcada, presidida per la comitiva del banderer i la núvia, amb els carrers atapeïts de gent

Balsareny celebra la festa dels Traginers: la comitiva del banderer i la núvia

Oscar Bayona

Jordi Morros

Jordi Morros

Els Traginers de Balsareny tenen un poder de convocatòria indiscutible. Si a més a més fa un temps gairebé primaveral al mig del dia, com ha passat aquest diumenge, els carrers queden desbordats.

Sobretot quan passa la cavalcada dels traginers pel centre de la població per recordar com es transportava abans -amb cavalls i matxos- la mercaderia d’un lloc a l’altre. Evidentment, no era amb furgonetes com ara que reparteixen paquets encartonats. D’aquí l’atractiu de picada a l’ullet al passat d’una mostra que ja és molt més que una concorreguda cavalcada. Balsareny va viure quatre intensos dies de festa dels Traginers que va culminar ahir diumenge.

Les botifarres han volat

«Les botifarres han volat», explicava, per exemple, l’Anabel de Les Carmanyoles, que es feia càrrec de l’esmorzar del traginer a la plaça coneguda com la Torrada. Un esmorzar consistent per poder aguantar tot el dia a base de botifarra, cigrons, aigua, vi i brou. A la plaça, cadascú es torrava el pa en grans graelles i també hi havia qui duia la carn de casa per aprofitar la brasa. «Aquest any ha vingut moltíssima gent» comentava Anabel. De fet, amb mig poble tallat al trànsit per deixar espai als carruatges, trobar aparcament era tota una proesa.

Arcadi Soler ha guiat els visitants des del punt d’informació a la plaça Onze de Setembre, mentre els cavalls i els carruatges es guarnien i es preparaven al carrer del Trull, vora l’església. A la plaça de la Mel hi havia parades d’artesans.

Abans de la cavalcada, però, Balsareny ha viscut el ritual d’anar a buscar en comitiva la núvia i el banderer. Aquest últim, Jordi Morros Sabata, anava amb un vestit negre i barret de copa. Per altra part, el paper de la núvia l'ha interpretat la pubilla de Balsareny Berta Soler. Ha pujat dalt del cavall, sempre acompanyada pel regidor Isidre Viu, aquest cop amb el barret de traginer. El nuvi, Jordi Comabella, l’hereu de Balsareny, era al seu darrere, igual que uns matxos carregats de baguls amb el dot de la núvia.

Comença la cavalcada

Amb les principals figures de la festa ja integrades i presidint la cavalcada, ha començat el seu recorregut per uns atapeïts carrers del centre de Balsareny.

Al capdavant, el banderer, la comitiva de la núvia i els primers carruatges amb passatgers. Cuidadíssims, igual que els cavalls que els duien. Al seu darrere, un mossèn de l’època que beneïa tothom , i a partir cavalls i matxos transportant palla, llet, gàbies, botes de vi i de cervesa, i fins i tot un carruatge funerari. Han acabat tots metrallats de fotos.

Balsareny ha estat de festa els últims quatre dies. Dissabte hi va haver la cavalcada jove per fer pedrera més endavant, i aquest diumenge els actes s'han completat amb les tradicionals curses i un concert de cloenda a la taverna del Traginer.