Un de cada cinc equips d’atenció primària (EAP) a Catalunya té dificultats per cobrir les places de metges i infermeres.I a la Catalunya central i a l'Alt Pirineu són de les zones més complicades. Fins a 11 EAPS de l'àmbit de difusió de Regió7 es troben entre les de major dificultat. Quatre més estan al nivell mig de dificultat. Al conjunt del país, hi ha 36 EAPS amb el nivell més alt de dificultat, segons un estudi de la situació del personal mèdic que ahir va fer pública el conseller de Salut, Manel Balcells. N'hi ha 25 més del nivell mitjà.

Són sobretot de zones rurals i de poblacions més apartades de l'àrea metropolitana, com els de la regió sanitària de l’Alt Pirineu-Aran i els de la Catalunya Central. A zones de Lleida, Girona, Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre, també tenen problemes per trobar professionals. I també n’hi ha a la costa per la sobrecàrrega estacional. Per atraure-hi professionals, Salut ha creat un nou complement (que substitueix un que ja hi havia) que implicarà que els metges de família i pediatres d’aquestes zones cobrin entre 3.500 i 4.000 euros bruts més l’any i les infermeres, llevadores i treballadors socials, uns 2.000. L'ICS té moltes dificultats per omplir les places de metges i infermeres a les àrees de l'Alt Urgell Sud i La Seu d'Urgell (a la regió Alt Pirineu), i a les Àrees Bàsiques de l'Alt Berguedà (Guardiola), Cardona, Baix Berguedà (Puig-reig i Gironella), Moià, Prats de Lluçanès, Artés i Berga. En un grau mig de dificultat hi ha Calaf, Navàs, Súria i l'Anoia Rural. També hi ha importants dificultats per omplir les places de Solsona i Cerdanya, però en aquest cas els centres no els gestiona l'ICS.

La mesura té una dotació d’11,5 milions d'euros anuals i forma part del Pla d'ocupació de places de difícil cobertura en l'àmbit rural a l'atenció primària, presentat per la conselleria. El nou complement es començarà a aplicar en els mesos vinents, però amb efectes retroactius a 1 de gener del 2024 per als professionals de l'institut Català de la Salut (ICS), ja que és una mesura recollida en el tercer conveni, firmat el novembre. Els que no són de l'ICS també el cobraran, però Salut i les empreses que presten el servei s'han de posar d'acord. Els primers tenen el conveni recentment aprovat, i els de les empreses privades el tenen de l'any 2022.

L'ICS gestiona aproximadament el 80% dels equips d'atenció primària de Catalunya, que poden treballar en un o més CAP i diversos consultoris. Pel que fa als professionals d'aquests equips, que gestionen altres proveïdors que presten el servei a Salut, també tindran el complement, però s'ha de mirar com s'introdueix (el seu conveni es va signar fa més temps, a finals del 2022). Fonts de la conselleria indiquen que és una qüestió tècnica, però n'asseguren l'efectivitat. 

Ara ja existia un complement específic per a les zones rurals, que se substituirà pel nou en els professionals dels equips que hagin estat classificats com de difícil cobertura. L'augment que suposarà el nou complement serà d'entre 3.500 i 4.000 l'any per als facultatius i d'uns 2.000 per a les infermeres i treballadors socials. 

Per identificar quins són els EAP de més difícil cobertura, Salut ha definit una sèrie d'indicadors, en què els criteris rurals tenen un pes específic. Així, que l'equip treballi en una zona d'alta ruralitat i que la distància a l'hospital més proper sigui de més de 25 quilòmetres són els dos principals criteris. També han tingut en compte la sobrecàrrega estacional, el nombre de guàrdies, l'envelliment de la població de referència i si l'EAP s'ha de desplaçar a consultoris que estan lluny, a més de 30 minuts. 

Aplicant aquests criteris, Salut considera que el 21% dels equips d'atenció primària a Catalunya són de difícil cobertura. Concretament, 61 EAP dels quals gestiona l'ICS i 12 de la resta del sistema.

A més de l'incentiu econòmic, Salut també vol atraure professionals en aquestes zones potenciant-ne el projecte professional i personal. La idea és facilitar-los la formació continuada, la investigació i la docència i flexibilitzar la jornada per a una major conciliació, entre altres propostes. En l'àmbit personal, la conselleria estudia un "paquet d'acollida" amb facilitats per trobar habitatge o per a la família, com l'ocupació de la parella, la cura de gent gran o garantir places a les escoles per als fills. Amb tot, encara no hi ha cap mesura concreta en aquest àmbit.