Investiguen una empresa d’Artés per venda il·legal de fars de vehicles

La policia va escorcollar Recambios Xenon per la seva presumpta relació amb una organització criminal, amb la base a Jaén, que es dedicava a la distribució irregular de recanvis d’il·luminació

Un agent de la Guàrdia Civil durant l'operació per desarticular la banda criminal

Un agent de la Guàrdia Civil durant l'operació per desarticular la banda criminal / GUÀRDIA CIVIL

Laura Serrat

Laura Serrat

La Guàrdia Civil investiga l'empresa d'Artés Recambios Xenon, ubicada al polígon industrial de Santa Maria del municipi, per la seva presumpta implicació en una organització criminal dedicada a la sostracció i distribució de fars i recanvis d'il·luminació de vehicles. La policia ha detingut sis persones pertanyents a aquesta trama, un dels quals és el propietari de l'empresa artesenca, i ha recuperat material d'il·luminació de vehicles per un valor superior als 300.000 euros. Segons la investigació dels agents, l'empresa bagenca distribuïa el material prèviament robat d'una multinacional de Martos, a Jaén.

El caporal de la Policia Local d'Artés, Joni Valiente, ha confirmat a Regió7 que una de les entrades per desarticular la banda criminal es va dur a terme a l'empresa Recambios Xenon d'Artés, dedicada als recanvis en el sector de la il·luminació de l'automoció. Va ser a finals de febrer quan la agents de la Guardia Civil, amb el suport de la Policia Local, van accedir a l'interior de les dues naus de l'empresa i es van endur material robat en diversos camions, a banda de detenir el propietari de l'empresa. La seva presumpta relació amb la trama criminal està sota investigació, a l'espera que es practiquin les diligències necessàries.

La trama criminal

L'operació es va iniciar a finals del 2022, quan els responsables d'una multinacional dedicada a la fabricació i distribució de fars i equipament d'il·luminació al sector de l'automoció ubicada a Martos, Jaén, van denunciar davant la Guàrdia Civil que havien detectat furts en la mercaderia. A partir de diferents investigacions, els agents van poder confirmar que un treballador de la multinacional que realitzava tasques de manipulació i transport aprofitava els trasllats per fer parades innecessàries en les quals sostreia part de la càrrega que duia.

Per aquest motiu, es va establir un dispositiu de vigilància i seguiment fins que a finals de gener es va sorprendre in fraganti dos empleats mentre descarregaven quatre palets de fars en un camió llogat per ells mateixos. Després de la seva detenció, van aconseguir determinar la manera d'actuar de la trama delictiva, identificant altres implicats en l'organització, com ara l'empresa artesenca, que estava en permanent contacte amb els implicats de la multinacional de Jaén, segons explica la policia.

D'aquesta forma, els agents van localitzar el responsable que adquiria el producte per a l'empresa artesenca, el qual mantenia un contacte directe amb el cap de l'organització. Per aconseguir el material que l'interessava, feia constar el tipus de fars, marques i models que volia. Tot seguit, els integrants de l'organització planificaven la càrrega dels camions, tenint en compte els torns de treball més oportuns per procedir a la sostracció de la mercaderia, escollint habitualment torns amb menys treballadors per evitar que els enxampessin.

Una vegada sostreta la mercaderia, se solia emmagatzemar en una nau o parcel·la aïllada, propietat d'un dels membres de l'organització, fins a completar la capacitat de càrrega d'un vehicle pesant, a fi de transportar-lo fins a la destinació final.

Quan el grup delictiu havia acumulat material suficient, el responsable de l'empresa artesenca es desplaçava fins a la localitat de Martos, amb un vehicle tipus camió o furgoneta de lloguer, per tal de traslladar la mercaderia sostreta fins a les seves dependències, tal com relata la Guàrdia Civil. Com que era una empresa l'encarregada del seu transport i distribució, es donava aparença de legitimitat als objectes sostrets, arribant fins i tot, a falsificar documents mercantils d'una empresa de Martos relacionada amb la multinacional perjudicada.

Els detinguts haurien aconseguit grans beneficis, procedents de la sostracció, transport i distribució de les mercaderies i se'ls imputen els suposats delictes de furt continuat pertinença a una organització criminal i falsedat documental.

Subscriu-te per seguir llegint