Súria restaura el portal centenari de l’edifici escolar del carrer Ernest Solvay

L'edifici, al costat de l'Ajuntament, ara acull l'Escola Municipal de Formació d'Adults

Treballs de restauració del portal

Treballs de restauració del portal / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Redacció

El portal centenari de l’edifici escolar del carrer Ernest Solvay de Súria està sent objecte aquests dies d’un treball de conservació i restauració per tal de preservar aquest element, testimoni de l’edifici original. La presentació oficial del portal restaurat tindrà lloc en les properes setmanes, en el marc d’un dels actes del programa de Sant Jordi.

La restauració d’aquest portal és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Súria, atesa la seva singularitat i interès històric. L’actuació és a càrrec d’especialistes en la conservació de béns culturals.

L’actuació consisteix en la neteja, consolidació, desinfecció, unificació del color i eliminació de microorganismes i cúmuls de pols, entre d’altres intervencions. El pressupost dels treballs és de 10.260 euros, amb una subvenció del departament de Cultura de la Generalitat.

L’antic edifici escolar del carrer Ernest Solvay va ser construït al costat de la Casa de la Vila fa poc més de cent anys. Posteriorment se’n va fer una primera ampliació que va ser inaugurada el 1932 pel President de la Generalitat Francesc Macià, que en els anys següents va donar nom a aquest equipament públic.

Durant el franquisme, l’escola va ser rebatejada com a San José de Calasanz i l’edifici va ser remodelat i ampliat de nou, conservant només el portal com a vestigi de la seva fesomia original. Actualment, l’edifici acull l’Escola Municipal de Formació d’Adults i altres serveis.

L’històric portal es troba fora d’ús des de fa anys, després del trasllat de l’accés principal al passatge Jeroni Martorell, arquitecte de l’antic edifici i de la Casa de la Vila.