La bagenca López-Bigas, nomenada acadèmica numerària de la Real Academia de Ciencias

La bioinformàtica monistrolenca és investigadora a l’IRB Barcelona i catedràtica de la UPF

Núria López-Bigas a les instal·lacions de la RAC després de l'acte d'ingrés a l'acadèmia

Núria López-Bigas a les instal·lacions de la RAC després de l'acte d'ingrés a l'acadèmia / RAC

Redacció

Núria López-Bigas (Monistrol de Montserrat), investigadora ICREA que dirigeix el grup de Genòmica Biomèdica a l’IRB Barcelona (Institut de Recerca Biomèdica), i catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra, ha estat nomenada acadèmica numerària de la Real Academia de Ciencias (RAC).

Estudiar el teixit sa ens ajudarà a entendre l'inici del càncer"

En el seu discurs d’ingrés, sobre el futur de les recerques oncològiques, la investigadora catalana ha fet èmfasi en el fet que, per entendre la malaltia, serà necessari analitzar també els teixits sans: «La definició de quins gens i mutacions són causants del càncer es veurà refinada en els pròxims anys utilitzant informació de teixit sa». Amb l’ingrés de López-Bigas, la RAC suma la primera experta en bioinformàtica i l’11a dona acadèmica numerària d’un total de 55 experts en Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Núria López-Bigas és doctora en biologia especialitzada en l'ànàlis del genoma del càncer

Núria López-Bigas és doctora en biologia especialitzada en l'ànàlis del genoma del càncer / ARXIU/OSCAR BAYONA

En el seu discurs titulat El càncer: un procés d'evolució darwiniana, la biòloga computacional ha explicat que «amb la identificació de mutacions en teixit sa, podem començar a tenir una visió més precisa de quins gens i mutacions estan directament implicats en el desenvolupament d'un tumor». Una recerca que és possible gràcies a l'aplicació de noves tecnologies «de seqüenciació d'alta precisió» que permeten observar directament les mutacions presents en teixits encara sans.

L’acte d’ingrés, celebrat aquest dimecres al vespre a la seu de la Real Academia de Ciencias a Madrid, ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat Pompeu Fabra, Laia de Nadal.