Súria comença la nova biblioteca, que preveu tenir a punt a final del 2025

El nou equipament, que el mandat passat va ser el centre d’un intens debat per la ubicació, s’alçarà al solar de l’antic cinema Califòrnia

Primers treballs al solar on es farà el nou equipament

Primers treballs al solar on es farà el nou equipament / AJUNTAMENT DE SÚRIA

David Bricollé

David Bricollé

Les màquines han començat a treballar en els fonaments del que serà la nova biblioteca i centre cultural de Súria. Un equipament del qual es va començar a parlar fa gairebé dues dècades (en el seu moment en una altra ubicació) i que, si es compleixen els terminis previstos, ha de ser una realitat a final de l’any que ve. La nova biblioteca serà una de les principals inversions públiques en la història de la vila, amb l’objectiu d’esdevenir un gran centre de dinamització cultural i social. El departament de Cultura de la Generalitat va atorgar al projecte una subvenció de més d’un milió d’euros, la segona més alta obtinguda mai per a una única actuació a Súria després de la del futur parc solar del dipòsit salí vell. El projecte va rebre l’aval del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el departament de Cultura de la Generalitat.

Aquesta setmana s’han iniciat els primers moviments al solar de l’antic cinema Califòrnia, terreny que ja es va tancar a principis d’aquest mes. En aquestes setmanes prèvies s’han portat a terme els treballs preparatoris d’implantació d’obra, encaix i replanteig de projecte.

Una de les conseqüències de l’inici de les obres és el trasllat temporal de les places de pàrquing del Califòrnia a les Pistes de l’Escorxador com a alternativa d’estacionament provisional per raons de capacitat, accessibilitat i proximitat al centre urbà i comercial.

L’inici de les obres apropa Súria a la realització d’un equipament esperat des de fa més de dues dècades. Tanmateix, durant el passat mandat va ser objecte de controvèrsia, ja que una part de la ciutadania (canalitzada a través d’una plataforma) i dels grups municipals defensava la idoneïtat d’ubicar aquest nou equipament al solar de l’antic edifici de Cal Pau (com s'havia plantejat en anteriors mandats), perquè el consideraven més cèntric.

Un espai que l’equip de govern del PSC, ara amb majoria absoluta, ha decidit destinar a la construcció del nou centre per a gent gran (SAIAR). L’actual projecte de nova biblioteca-centre cultural va rebre l’aval del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el mateix departament de Cultura de la Generalitat.

Imatge virtual de l'interior de la futura biblioteca i centre cultural de Súria

Imatge virtual de l'interior de la futura biblioteca i centre cultural de Súria / ARXIU

Espai polivalent

La nova biblioteca constarà d’una planta baixa i dues de superiors, amb una superfície total d’uns 1.800 metres quadrats. A banda de les àrees destinades al fons bibliogràfic i audiovisual, també disposarà d’una àrea polivalent; d’espais de suport, formació i difusió de la imatge i la memòria tradicional; d’una sala d’actes; de sales de reunions; d’altres serveis per a entitats; i d’una cafeteria. A més, comptarà amb tots els sistemes de connectivitat digital.