Ferrocarrils dona xapes a persones sensibles perquè se’ls cedeixi el seient

Agents d’estació les distribueixen a dones embarassades, gent gran i persones amb mobilitat reduïda

Una usuària embarassada amb la xapa que facilita la companyia

Una usuària embarassada amb la xapa que facilita la companyia / FGC

David Bricollé

David Bricollé

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat una acció, en el marc de la campanya de civisme de la companyia, que pretén fomentar que se cedeixi el seient al tren a les persones que ho necessiten. Així, el col·lectiu d’agents d’estació, implicat en el foment dels comportaments cívics als trens i a les estacions d’FGC, repartirà xapes amb el missatge «Em deixes seure?» a dones embarassades i a persones grans o amb mobilitat reduïda a les estacions de les línies de Manresa i Igualada (Llobregat-Anoia) i també a la del Vallès.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la renovació de la línia gràfica de la campanya de civisme que Ferrocarrils va engegar a finals de 2019 amb l’objectiu de promoure els valors ètics i de convivència al transport públic i de fomentar les conductes cíviques entre els usuaris d’FGC.

La campanya, que enguany se centrarà en cinc comportaments per a una bona convivència al transport públic, comptarà amb una imatge renovada que inclourà fotografies de treballadores i treballadors de Ferrocarrils com a protagonistes de les actuacions i incorporarà el logotip i l’etiqueta #SíCivisme. Els missatges per fomentar el civisme al tren són: cedir els seients a les persones que ho necessiten, no posar els peus als seients, no seure a les escales ni llocs de pas, fer servir les papereres de les estacions i no provocar aldarulls que molestin altres persones. La difusió de cadascun d’aquests comportaments cívics s’iniciarà cada dos o tres mesos, successivament, començant pel que fa als seients reservats.

Una usuària amb la xapa, als seients reservats

Una usuària amb la xapa, als seients reservats / FGC

Així, a partir d’aquest mes i durant els propers, els usuaris podran veure la campanya a les pantalles ubicades a les estacions i trens d’FGC de les línies Llobregat-Anoia i Barcelona-Vallès, a les tertúlies col·locades a l’interior dels trens i als mitjans de comunicació digitals d’FGC com són la pàgina web, l’aplicació mòbil i les xarxes socials.

A més, durant el mes de juny, es col·locaran els cartells de la campanya dedicats a fomentar que se cedeixi el seient a tots els trens d’aquestes línies, concretament als vidres situats als espais on es troben els seients reservats.

Més de 5.000 alertes d’incivisme

La campanya de civisme s’emmarca en el Pla director intern de control de conductes incíviques de Ferrocarrils que recull un conjunt de projectes i programes per desenvolupar accions de foment del civisme en el transport ferroviari. L’objectiu d’aquest pla és dotar FGC i les persones que hi treballen de mecanismes que permetin millorar les condicions de convivència als trens i estacions de Ferrocarrils, proporcionant entorns amables, segurs i lliures de faltes de respecte per a les persones i els béns públics.

A més, l’aplicació mòbil de Ferrocarrils compta amb una funció d’alertes incíviques que l’any passat va recollir 5.298 alertes que van permetre l’activació de les respostes pertinents per part d’FGC. Del total d’alertes rebudes a través de l’aplicació per a mòbils, les actituds més freqüents van ser: fumar (20,4%), tenir la música alta (16%), posar els peus als seients (13%), aldarulls (8,3%) i viatjar sense bitllet (7,5%).