El Baxi ha de guanyar dues vegades en la seva visita a Lugo (85-89)

Els manresans es veuen obligats a disputar una pròrroga impensable per culpa de dos tirs lliures errats per Taylor, però Dani Pérez resol en el temps suplementari

Jordi Agut

Jordi Agut

La primera victòria ha costat el doble que una normal. El Baxi tenia guanyat un partit molt complicat a la pista del Breogán quan Brandon Taylor ha errat dos tirs lliures que, amb empat a 77, sentenciaven el duel. Tres tirs lliures de Sergi Quintela, per una falta de Badio, han portat a un temps suplementari en què la bona feina de Dani Pérez ha estat determinant (85-89).

El partit ha començat amb transicions constants, amb poques faltes i amb una bona feina de Musa Sagnia sobre Momirov, malgrat que el búlgar ha anotat sobre el final de possessió en la primera jugada. El Baxi ha agafat els primers avantatges, després d'un bàsquet de Geben i un triple de Dani Pérez (7-10) quan el partit s'ha hagut d'aturar després d'una falta inexistent en un tap de Sagnia a Rudan, que s'ha penjat de la xarxa i l'ha espatllada. Ha hagut de saltar un operari molt eficaç a arreglar-la en menys de cinc minuts.

No s'ha notat l'aturada per al Baxi, que tret d'algun problema per controlar Rudan ha atacat amb molt encert i tres triples seguits, de Williams, Sagnia i un de frontal de Zohore, han donat un màxim avantatge d'11-19 a 3.32. De fet, aquest ha pujat a dotze punts abans del primer descans, després de dues bones accions, amb un triple, de Steinbergs i d'un bàsquet de Robinson, tot i que Erik Quintela ho ha matisat al final del quart (18-28).

Un altre bàsquet de Robinson han tornat els dotze punts de renda per al Baxi abans que el base suplent dels gallecs, Erik Quintela, es convertís en l'inesperat protagonista, amb cinc punts seguits i algun 2+1 enmig. Dani García l'ha hagut d'aturar provocant una falta en atac i, malgrat que el Breogán s'ha situat a tres punts (27-30), els triples han tornat a aparèixer de la mà de Dani Pérez (molt efectiva la nova mecànica, més bombada) i Vaulet per retornar nou punts (27-36).

Fins a la mitja part, el partit ha estat una història d'escapar-se els uns i de retallar la distància els altres. La distància ha tornat a créixer als dotze punts (34-46), amb triples de Dani Pérez i Geben i una contra espectacular entre Badio i Robinson. El tram final ha vist dues antiesportives, de Sergi Quintela, al més pur estil Nacho del Madrid a Girona, i de Geben i de tot el garbuix se n'han vist beneficiats els locals, que han aconseguit anar al descans amb un dèficit de sis punts. Massa poc després del 10 de 18 del Baxi en triples a la primera meitat.

Un altre mal tercer quart

I s'ha vist que la distància era massa curta a l'inici del tercer quart. Travanté ha alternat un triple amb una antiesportiva molt aparatosa i Sajus ha viscut els seus millors minuts amb un parell de jugades ofensives i amb una falta en atac provocada a Zohore (52-54). El partit s'ha convertit en una cercavila municipal, sense aturador i amb errades continuades per les dues bandes i, a sobre, Sagnia ha comès la quarta falta.

Semblava que Robinson aturava la reacció amb dos tirs lliures, però un triple de Rudan i una antiesportiva en una altra pèrdua de Badio davant de Ventura ha donat al Breogán el 57-56, el primer avantatge local des del 5-3. El rebot ofensiu o, millor dit, les pèrdues en el rebot defensiu gallec, han mantingut el Baxi en aquests moments en el partit, però tantes errades han permès a Polite donar a conèixer que jugava amb un bàsquet que ha fet parar el partit a Pedro Martínez a 2.16 (61-59). Diouf es convertia en l'amo de la zona, ara els tirs no entraven (2 de 15 en triples) i s'acabava amb un 64-59 remuntable després d'un 21-10 de parcial.

La sort era que el Breogán, tot i llançar quinze tirs lliures més, ni tancava bé el rebot, ni resolia en atac. Així, dues bones accions dels pivots del Baxi han tornat a comprimir el resultat (64-63) en dos minuts. Dos minuts més tard, amb un bàsquet de Robinson, els manresans tornaven a manar (66-67) i es lesionava el suís Polite amb una lesió a un abductor.

Els nervis imperaven a les dues bandes i les errades se succeïen fins que novament Robinson anotava de ganxo a la cistella en què el maig passat va salvar el Manresa. Les cistelles costaven molt (66-69, a 3.55) i li queia una antiesportiva al mateix ala-pivot virginià que permetia a Rudan escurçar la renda (68-69). Un altre rebot ofensiu donava a Dani Pérez l'opció de fer dos punts més, els àrbitres no indicaven una possible falta a Ventura i Badio treia dos tirs lliures de manera agònica. 68-73 a 2.14.

Sergi Quintela anotava molt ràpidament (70-73) però tot seguit, Robinson feia un 2+1 salvador com el del curs passat, amb passes més que probables, i Diouf perdia el rebot amb 70-75 a 1.34, però Steinbergs errava i Robinson cometia una falta davant d'un triple tirat per Rudan. Això ha propiciat un final de partit increïble. El croat ha anotat dos tirs liiures. Després Geben ha fet falta Quintela, que ha posat el 74-75 i a 12 segons Badio ha rebut una falta que ha estat considerada antiesportiva. El senegalès ha anotat els dos tirs lliures (74-77), el Breogán ha errat i Taylor ha rebut una falta. Amb un tir lliure anotat, partit sentenciat. Però el nord-americà els ha errat tots dos i Sergi Quintela ha provocat falta de Badio en el triple a poc més de tres segons. El gallec els ha anotat tots tres. Després, a sobre, Vaulet, que jugava perquè Robinson estava eliminat, ha perdut la bola i ha donat als gallecs 1,8 segons per encertar, però Momirov ha fallat i el partit ha anat a la pròrroga.

En el temps suplementari han seguit els nervis. En els dos primers minuts només han anotat Diouf, de tir lliure, i Dani Pérez i un triple de Travanté a 1.59 donava una mica d'aire als visitants (81-84), però una desatenció de Steinbergs permetia a Sergi Quintela tornar a empatar, ara a 84. Dani Pérez ha errat un triple i Williams ha fet falta després a Diouf, que ha anotat un tir lliure (85-84, a 1.13), però un triple de Dani Pérez, en una segona opció després d'un tir errat per Badio ha decantat el duel. Després, Juan Fernández ha fallat i el mateix base manresà ha rebut una falta de Ventura per sentenciar des del tir lliure.