Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi cau atropellat per la intensitat de l'UCAM Múrcia (87-74)

Els manresans juguen el pitjor partit de l'any i són sotmesos per un rival molt més ficat en el partit des de l'inici

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa ha jugat possiblement el pitjor partit de la temporada i ha vist com l'UCAM Múrcia li passava per damunt (87-74). Els bioritmes dels jugadors de Pedro Martínez han estat baixos durant molts minuts, l'encert ha lluït per la seva absència (3 de 25 en triples) i l'UCAM, segurament inspirat per un guerriller com Sadiel Rojas, a qui s'homenatjava i ha vist el partit en una mena de trona a peu de pista, l'ha superat en tot. La gran actuació individual de Hakanson, a més, ha estat un altre dels factors que expliquen una derrota que, amb un 4-4 de balanç, no ha de fer perdre els papers, però sí reflexionar sobre per què ha passat.

El partit ha començat com si fossin unes sèries dels 100 metres llisos d'un Mundial d'atletisme. Curses amunt i avall, amb més o menys encert, en què Hakanson ha pres el lideratge de l'UCAM amb dos triples i Geben, tot i dues errades, centrava els atacs manresans. El rebot ofensiu murcià, sobretot de la mà del nord-americà Sleva, feia molt mal al Baxi, i un triple de Kurucs i un altre de Hakanson donaven una màxima diferència a un conjunt local molt més intens (15-4) i obligaven Pedro Martínez a aturar el partit.

L'entrada de Taylor i Williams ha semblat donar més agressivitat al seu equip, que ha anotat quatre punts seguits, però ha estat un miratge. El duet Kurucs-Sleva tornava a fer mal i l'UCAM dominava amb claredat, amb diferències per damunt dels deu punts. Els bàsquets dels relleus, Sakho i Jelínek, posaven una màxima distància de 23-10 a 1.36. Per sort, un triple de Taylor i tres punts més de Badio deixaven un 23-16 al final del primer quart que, tot i el desavantatge, era la millor notícia.

L'inici del segon quart ha arrencat amb els mateixos problemes, tirs oberts errats i rebots ofensius concedits al rival, però la direcció de Dani García i els punts de Geben, Badio i un 2+1 de Robinson acostaven l'equip a quatre punts (27-23). El Baxi tenia un equip defensiu a pista, amb el senegalès com a únic referent en atac, però almenys aconseguia aturar un UCAM que errava triples. I així, amb un bàsquet del retornat Zohore i un triple obert de Steinbergs, es posava a un punt (31-30, a 4.30).

Els locals, però, han trobat aire amb dos triples seguits d'un esperit lliure com Dylan Ennis. El Baxi es precipitava en els seus atacs, basats tots en Badio, i novament Ennis, amb un 2+1, tornava a donar vuit punts als locals (40-32, a 2.12). Les coses semblava que acabarien encara pitjor, perquè l'UCAM anotaria cinc punts més fins al descans, però dues accions gairebé en el descompte d'Oriola, com havia passat al primer quart, acostaven el Baxi al descans (45-38) i feien pensar que la segona part no seria pas pitjor.

Destrossa i mitja reacció

Però les coses no han millorat. Des de la primera acció, una porta enrere a Birgander, l'UCAM ha tornat a mostrar-se sempre unes dècimes de segon més ràpid. Dos bàsquets de Robinson han aturat el primer cop (51-44) però entre Sleva i cinc punts seguits de Hakanson posaven el 58-44 a 6.41. Es repetien els mateixos errors i la mateixa falta d'empenta, i encara han anat a pitjor després del temps mort de Pedro Martínez, quan el base suec ha clavat dos triples (5 de 5 per a ell) i ha establert vint punts de renda (64-44), que reflectien, ara sí, la diferència entre els dos conjunts.

El director de joc escandinau encara clavaria un altre tir de tres, que anul·laria un 2+1 de Badio. Però llavors, quan tot semblava pitjor, el Baxi ha pogut aturar el ritme i, aprofitant que l'UCAM també s'ha volgut recrear, ha trobat un parcial de 0-8 finalitzat per Valtonen per al 67-55 a 2.58. I ha seguit amb una altra contra del finlandès i un triple de Dani Pérez. En dos minuts, el Baxi havia recuperat tretze punts (67-60). La llàstima ha estat que un encert d'Ennis sobre la botzina de possessió i un parell d'errades han permès un parcial de 7-0 per a uns murcians que respiraven i anaven a descansar amb un 76-62 descoratjador.

L'inici del darrer quart ha semblat confirmar que el moment del Baxi havia passat. Un triple de Caupain, relleu de Hakanson, posava el 81-64 a 7.41 i els manresans signaven un tètric 3 de 21 en triples. A més, l'equip es basava només en el Badio-sistema que, en aquests moments, no funcionava i, a més, el senegalès fallava tres tirs lliures seguits.

Davant d'aquest panorama, i de més pèrdues en el tram final, el Baxi ha arribat als quatre darrers minuts sense opcions i amb l'únic objectiu que la diferència fos el més curta possible amb la vista en l'average (85-68). Sagnia ha fet un parell de bàsquets, Badio ha regalat una jugada espectacular i el 87-74, amb tap final sobre la lentitud de Geben a l'hora d'afrontar un triple, ha quedat fins i tot curt pel que s'ha vist.