Bàsquet/Lliga Endesa

MoraBanc Andorra - Baxi Manresa: La marea s'emporta la zona andorrana (86-90)

Els bagencs dominen des de l'inici i, amb el suport de força més dels 300 aficionats manresans previstos a les grades, superen una 3-2 que els ha complicat la vida en el tram final

Jordi Agut

Jordi Agut

Victòria que val molt per al Baxi. L'equip de Pedro Martínez es torna a posar en balanç positiu després de vèncer per 86-90 a Andorra, un triomf important en un mes ple de partits a fora. El Manresa ha dominat sempre i, amb accions estel·lars de Robinson, Badio i Taylor i la direcció de Dani Pérez ha vençut al Principat. Força més dels 300 aficionats que han acompanyat l'equip, una minimarea vermella, ho han pogut celebrar.

Tots dos equips han demostrat que sortien a totes, fins i tot des de la banqueta. Pedro Martínez ha trigat vuit segons a reclamar una antiesportiva de Borg a Badio que no li han concedit. A partit d'aquí s'han desfermat les hostilitats. Han començat Okoye amb un triple i Tyson amb una esmaixada i ha respost Taylor amb cinc punts seguits. El Baxi ha tingut quatre punts de renda (7-11, després d'una gran esmaixada de Steinbergs, un dels primers relleus). Però Maric ha fet mal amb contundència primer i després Coulibaly, a la llista de convocats en el lloc de Zohore, ha pagat la novatada dues vegades davant de Tyson per al 16-13.

Però el jugador malià, el més jove de debutar amb el club i un gran projecte de futur de l'entitat, segons el seu entrenador, n'ha après aviat. Dani Pérez ha empatat amb un triple i després, amb una gran defensa, el jugador encara en edat júnior ha corregut en un servei de banda per capgirar el resultat (18-20, a 2.29). Tot, a velocitat de vertigen. Fins al final, el Baxi ha arribat a tenir cinc punts de renda, reduïts a dos per un triple de Starks (23-25).

Gran segon període manresà

Harding ha entrat a pista a l'inici del segon quart. Ha trigat dos minuts i mig a anotar el primer bàsquet, uns segons més a intentar provocar una falta a Williams i mig minut més a trobar dos tirs lliures en un tir que volia que fos de tres (31-33). El Baxi, que havia trigat gairebé tres minuts a anotar, un 2+1 de Dani Pérez, s'ha pogut escapar de sis punts després d'una recuperació amb esmaixada de Valtonen (31-37, a 5.17).

Tot i que Lezkano ha aturat el partit, el ritme era manresà. Els visitants han crucificat a robatoris i contres l'equip de casa, amb una de Valtonen i una altra de Steinbergs, que ha rebut una falta meridiana no indicada pels col·legiats. El letó també ha clavat un triple i el Baxi s'ha escapat fins al 33-45 provocant que l'Andorra només anotés dos punts, i de tir lliure, en cinc minuts. Un parell de bàsquets de Robinson han posat la màxima distància de setze punts, en un gran segon període, matisada per un bàsquet evitable de Borg a l'últim segon (35-49).

Semblava que el MoraBanc reaccionava a l'inici del tercer període, amb dos bàsquets seguits de Maric i Tyson per posar-se a 12. Però un robatori amb antiesportiva a Badio ha permès al senegalès anotar tres tirs lliures i després una safata per posar el 39-56.

El MoraBanc ha buscat solucions amb una zona 3-2 que primer ha trencat Steinbergs amb un cop de dits però en la qual el Baxi s'ha embussat. Set punts seguits dels locals han establert el 48-58 i començaven a entrar els nervis, amb la tercera falta d'Oriola i dos punts més de Montero (50-58). Semblava que Valtonen, amb tres tirs d'un regal de Tyson, i Badio, amb un bàsquet, tallaven la reacció, però l'Andorra ara tenia motivació i un 2+1 del mateix dominicà dels locals acostava el seu equip fins al 59-64 al final del quart. 18-8 de parcial amb la zona.

Una pilota, per fi, a dins a Robinson ha significat trencar la zona, i dos punts més seus i un triple de Badio, ara amb una defensa individual, han totalitzat un parcial de 0-7 alliberador (59-71). Però un tir de tres de Borg ha precedit novament la zona andorrana. Rubio ha tornat a deixar el seu equip a vuit, però Pedro Martínez, després de la quarta falta de Geben, ha posat dos bases junts a la pista i primer Dani Pérez, i després Taylor, han clavat dos nous triples per fer pensar la defensa al tècnic local (63-77, encara a 5.56).

Els tirs de tres eren ara l'arma forastera, amb un altre encert de Robinson (65-80, a cinc minuts justos). Tot i això, els locals s'arrapaven al partit amb tirs lliures. A més, Borg responia un triple de Taylor, però el nord-americà li responia novament des de la distància i el 74-88 i l'errada posterior del MoraBanc semblava el principi del final. Però encara no. Pèrdua i bàsquet d'Okoye, pèrdua i falta d'Oriola amb punt de Maric i triple de Borg, i 80-88 a 1.39. Hi podia haver nervis, però Robinson, amb un rebot ofensiu amb esmaixada espectacular, clavava un clau en el taüt local. L'últim han estat un parell de rebots ofensius i, tot i els quatre punts de Tyson, i els tirs lliures de Maric amb el rellotge a zero per una falta evitable, ja no hi havia temps per a res més