Bàsquet/Lliga Endesa

Chima Moneke: Un any i mig de muntanya russa

El jugador nigerià es retroba diumenge a Vitòria per primer cop amb el Baxi, el club que li va servir de trampolí abans de jugar en quatre equips en divuit mesos

Chima Moneke, el dia del seu últim partit amb el Baxi al Nou Congost

Chima Moneke, el dia del seu últim partit amb el Baxi al Nou Congost / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

Pocs jugadors han causat tan impacte en un equip com Chima Moneke al Baxi. No només des del punt de vista esportiu, que també, sinó també d'èxtasi col·lectiu. En els poc més de vuit mesos que va ser al Bages, es va convertir en un fenòmen social. Tothom volia parlar-hi. Tothom volia anar vestit com ell i portar les seves rastes i les seves ulleres. I ell es va mostrar tan proper a la gent que va marxar repartint les seves bambes entre el públic del Congost en el seu últim partit, dimarts farà justament un any i mig, en el play-off contra el Reial Madrid.

Moneke, ara a les files del Baskonia, es retroba diumenge a Vitòria amb l'equip que li va servir de trampolí, aquell en el qual va gaudir més i del qual era la nau insígnia. I no era fàcil, en un planter amb companys que van donar un rendiment tan alt com Bako o Thomasson. Aquest moment de mirada al passat arribarà després de divuit mesos en què el jugador nascut a Abuja i criat a Austràlia ha passat per quatre formacions, ha intentat l'aventura de l'NBA sense èxit, ha disputat una final four de l'Eurolliga, ha estat lesionat en el tram decisiu de la lliga francesa i ha estat escollit jugador de la setmana en la seva nova etapa a l'ACB, en la qual ja li han canviat l'entrenador. Una veritable muntanya russa.

Un somni de dos partits

Moneke va anunciar setmanes després d'acabar la lliga amb el Baxi que fitxava pels Sacramento Kings de l'NBA amb dos anys de contracte garantit. Es tractava d'una franquícia en clara evolució i el seu joc el podia afavorir. Va fer-se viral el seu entrenament a la lliga amb la camiseta dels manresans i semblava que tot anava bé. A l'hora de la veritat, però, només va jugar dos partits a la millor lliga del món, un total de vuit minuts en què va anotar dos punts, contra els San Antonio Spurs.

Els Kings el van traslladar al seu equip de la G-League, la Lliga de Desenvolupament, els Stockton Kings, en els quals va aconseguir bones xifres de 17,6 punts i 11,3 rebots. Però en aquesta formació no compta tant si guanyes o no, sinó si la franquícia principal veu possibilitats que hi tornis. I no va ser el cas de Moneke. El gener, va ser tallat i es va convertir en agent lliure, amb la possibilitat de tornar a Europa.

Retorn a Europa

Aleshores, després que sonés per a diversos equips, va fitxar pel faraònic projecte del Mònaco. Ja tenia experiència a la lliga francesa, després d'haver jugat al Rouen, al Denain i al Quimper de Segona i a l'Orléans de Pro A (Primera) abans de fitxar pel Baxi. Al principat va fer bones xifres de 10 punts i 4,1 rebots a la lliga i més discretes a l'Eurolliga (3,9 i 3). Va arribar a la final four de Kaunas, on va perdre la semifinal contra l'Olympiacos i va guanyar al Barça el partit pel tercer lloc. Però una lesió li va impedir disputar els play-offs domèstics que van convertir els monegascs en campions de lliga per primera vegada a la seva història.

L'equip va decidir que no havia de continuar per a aquesta temporada i Moneke va rebre l'oferta del Baskonia. Tornar a la lliga on havia triomfat i en un equip d'Eurolliga era una bona solució i, de moment, amb pujades i baixades, està anant bé. Tot i el sotrac dels bascos, que van canviar Joan Peñarroya per Dusko Ivanovic, el seu rendiment personal està sent bo i va ser triat jugador més valuós d'una jornada de la competició europea la setmana passada. El nigerià ha deixat les ombres i retroba la llum just quan es veurà les cares amb l'equip en què la seva estrella va brillar més.