Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi visita el Baskonia amb baixes però sense por

Pedro Martínez no renuncia a la victòria a una pista d'Eurolliga però contra un adversari irregular i que encara es troba per sota a la classificació

Chima Moneke es retrobarà aquest diumenge a la tarda amb el seu exequip

Chima Moneke es retrobarà aquest diumenge a la tarda amb el seu exequip / Aitor Bouzo/ACB Photo

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa sap que té aquest diumenge (17 hores, Movistar Deportes 4 i Ràdio Manresa) un partit molt complicat, però segurament a l'adversari tampoc no li fa gaire gràcia enfrontar-s'hi. La visita a Vitòria ha de ser per força complicada, davant d'un rival d'Eurolliga i amb grans individualitats, però també és cert que el Baskonia està vivint un any convuls, amb canvi d'entrenador inclòs, lesions i irregularitat. A sobre, ve de perdre el partit de divendres a la competició europea contra el Mònaco (75-77) i segur que tampoc no li fa gaire gràcia haver de jugar ni 48 hores després davant d'un adversari incòmode com el Manresa.

Coneixedor d'aquest fet, Pedro Martínez, tècnic del Baxi i exentrenador dels bascos en dues etapes, no renuncia a la possibilitat de guanyar, i més tenint en compte que, ara com ara, els manresans es troben per damunt a la classificació. Així, reconeix que les baixes de Jou, Vaulet i l'última de Dani Pérez són importants ja que "estem entrenant-nos amb dotze jugadors i dos d'ells són júniors i viatjaran [Gaspà i Coulibaly], i això et fa perdre qualitat en l'entrenament. Però no vull plorar. Podem dir que ens rendim, però també podem intentar fer el nostre màxim i a veure de què som capaços. Aquesta és la idea. Anirem a competir i si podem guanyar, guanyar. Res no és impossible. Evidentment, és més difícil però no vull mirar-ho d'aquesta manera. Res a fer segur que hi ha".

Del rival, el Baskonia, que fa unes setmanes va viure el canvi a la banqueta de la sortida de Joan Peñarroya i la tornada, per quart cop, de Dusko Ivanovic opina que "en atac continuen amb moltes coses que ja feien amb el Joan. En defensa semblen més proactius, més agressius i amb més dos contra un. També perquè han recuperat jugadors lesionats. La plantilla els permet jugar de manera més física".

De fet, els bascos afronten el duel amb una única baixa, la del grec Nikos Rogkavopoulos, per un problema a un bessó. És cert que Nico Mannion i Khalifa Diop surten de lesions i que Markus Howard també es va perdre l'últim partit de lliga, però ja estaven a punt per a l'enfrontament d'Eurolliga i segurament tindran minuts.

El tabú de la Copa

Arribats a aquest punt, amb deu jornades disputades i l'equip sisè, a l'afició ja hi comença a haver la inquietud per si l'equip pot entrar a la Copa del Rei de Màlaga. Pedro Martínez afirma que "nosaltres, internament, no n'hem parlat gens. Segurament, els jugadors ho fan perquè ens faria il·lusió. Jo, personalment, crec que és molt difícil pel calendari i les baixes que tenim i perquè hem de jugar contra equips que estan per sota, com el Baskonia, el Tenerife o la Penya, que hi solen anar. Falten set jornades, és molt temps i reaccionaran. Hem de fer el que depengui de nosaltres, competir, no perdre per gaires punts si ho fem i continuar en la lluita. Si entres vuitè, és un èxit, però si ets novè i lluitant, serà millor que ser desè. No és un objectiu, però sí que ho és fer les coses ben fetes en el dia a dia, i si ho fas bé, per què no somiar?".

Per aconseguir-ho, farà falta el concurs de tots els jugadors sans, entre ells un Martinas Geben que ha rebaixat minutatge i prestacions els últims dies. Martínez va informar que "va estar malalt i això li va fer perdre el seu ritme de joc. Va començar molt bé la temporada i ara ha baixat perquè quan no estàs bé perds confiança. Continuem confiant en ell perquè ja ens ha demostrat que ens pot ajudar i és important. Esperem que aviat ens doni el nivell que estem segurs que ens tornarà a donar".

El dia en què Moneke es convertirà en rival

Un dels punts més esperats del partit serà el retrobament del Baxi amb Chima Moneke, un dels jugadors amb més impacte al club en les darreres dècades. Pedro Martínez, abans del partit, admetia que hi ha mantingut contacte i que "està demostrant que és un jugador important, ara en escenaris que tenen molt mèrit". El tècnic afirma que "ens n'alegrem molt per ell. A Manresa tenim la mentalitat que és un èxit per al club que jugadors que ho facin bé amb nosaltres millorin esportivament i econòmica. Moneke i d'altres han fet aquí el pas que els faltava per demostrar com de bons jugadors són. Ell ara està a un altre nivell. Desgraciadament, diumenge ho demostrarà contra nosaltres".