Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi s'hi posa massa tard per sorprendre el Baskonia (94-86)

Els manresans rebaixen un desavantatge de 23 punts fins a 5, però paguen l'esforç en el tram final sentenciats pel partidàs de l'"amic" Moneke

Jordi Agut

Jordi Agut

Per guanyar a pistes com la del Baskonia cal fer un partit complet. El Baxi ho ha fet bé durant una bona part dels tres quarts finals del partit, però ha pagat un quart i mig inicial massa dolent. El desavantatge de 23 punts s'ha rebaixat a 5 i amb dos tirs per a Valtonen, però el gran esforç de l'equip l'ha liquidat Moneke (94-86). El nigerià, que s'havia presentat al pavelló amb una samarreta amb una imatge seva vestit del Baxi, ha estat finalment el botxí.

Els triples i els rebots ofensius han estat les principals armes del Baskonia en els primers minuts. Contra un Baxi que ha arrencat amb Oriola per primer cop de titular, Marinkovic i Dani Díez han clavat els dos primers intents de l'equip d'Ivanovic (8-2). Però els manresans, que havien perdut una pilota absurda a l'inici que ha propiciat un bàsquet fàcil de Mannion, han tingut paciència en les següents accions i entre Sagnia i cinc punts seguits de Taylor, amb un 2+1, han comprimit el resultat (13-11).

Però la rotació ha estat nefasta per al Baxi. Costello s'ha fet gran a la zona, amb sis punts seguits, un triple i un 2+1 i l'atac manresà, sense referents, s'ha encallat. El Baskonia ha provocat que el seu rival tirés i errés triples (tres del jove Coulibaly), i dos triples més, de Miller-McIntyre i Howard, han completat un sagnant parcial de 16-1 per anar al primer descans amb 29-12. 5-0 en triples i 13 rebots contra 5.

El següent quart encara va començar pitjor, sobretot per les dues faltes seguides de Robinson, que amb amb 27 minuts per jugar ja en sumava tres. A més, el atac continuaven sense entrar els triples (0 de 8) i Moneke entrava per primer cop a a pista per fer mal amb penetracions des de l'exterior. El nigerià ha anotat sis tirs lliures, Howard un triple i el Baskonia assolia una màxima distància de 23 punts (42-19) sense despentinar-se gaire. El resultat de la valoració era 64-8.

Reacció des de la distància

I llavors, quan tot estava fatal, ha aparegut Travanté Williams per anotar dos triples seguits que, unit a un d'anterior de Badio, han aixecat la tapa de la cistella basca. La intensitat de l'escorta d'Alaska s'ha contagiat als companys i Dani García, Steinbergs, novament Badio i un Geben que ha estat el tercer cinc en ordre cronològic a saltar a la pista, han signat un 7 de 10 en triples durant el període. Per contra, el Baskonia ha abaixat la intensitat i el parcial final de 3-16 deixava deu punts de renda en contra (51-41) al descans. I encara maquillat per un bàsquet de Dani Díez. Ni tan malament, vist el que s'estava veient feia només deu minuts.

I en el tercer període, després d'aclarir idees al vestidor, ha seguit la remuntada. Dos bàsquets seguits han posat el Baxi a sis punts, una distància a la qual també s'ha posat a 4.27 per al final del quart, després d'un triple de Dani García. Enmig, el Baskonia no ha pogut recuperar els deu punts per una molt bona defensa visitant i Valtonen, que estava fent el seu millor partit des que va tornar, s'ha lesionat de manera lletja a un turmell en ser trepitjat per Sedekerskis en una penetració.

De fet, el tercer triple de Travanté ha arribat a posar el Baxi a cinc punts. Però Howard, Moneke i Chiozza han encertat tres triples gairebé seguits i han tornat el doble dígit de distància per als locals (69-57). Un triple de Sagnia ha mantingut les opcions intactes al final del quart (69-60), i encara podien haver estat menys si Steinbergs no hagués fallat dos tirs lliures.

Calia començar l'últim tram de partit amb encert per tenir esperança i ho ha fet de la millor manera, amb un triple de Badio. El Baxi jugava ara amb un joc interior joveníssim format per Steinbergs i Coulibaly i amb Sagnia de tres. Amb Dani García dirigint magistralment, el Baxi plantava cara, però tenia el taló d'Aquil·les amb els tirs lliures, amb cinc de fallats (dos de Coulibaly, dos de Valtonen i un de Badio) i els triples de Moneke i McIntyre tornaven a posar lluny la victòria (77-66, a 6.04).

Semblava que el moment del Baxi havia passat en no aprofitar aquestes opcions i, novament amb Moneke a la pista, el Baskonia ja ha anat mantenint la distància per damunt dels deu punts sense gaires problemes. Un triple de Miller-McIntyre (87-72), ha semblat segellar el partit, malgrat que faltaven gairebé tres minuts per al final. Badio, amb dues accions seguides (10 punts fins aleshores al quart i 20 en el partit), es resistia a entregar la cullera, però un triple de Moneke (23 punts i 36 de valoració, amb amics així no fan falta enemics), ho tancava tot.