Bàsquet/Lliga Endesa

Baxi-Girona: Derbi de miralls per mirar amunt

Pedro Martínez i Salva Camps es retroben en banquetes contràries en un duel entre dos adversaris amb el mateix estil de joc que mantenen aspiracions de Copa

Els dos equips ja es van enfrontar a la pretemporada a Salt amb victòria manresana

Els dos equips ja es van enfrontar a la pretemporada a Salt amb victòria manresana / Marc Martí/DDG

Jordi Agut

Jordi Agut

El tècnic del Bàsquet Girona, Salva Camps, argumentava en la prèvia del derbi que enfrontarà aquest dissabte el seu equip amb el Baxi Manresa al Congost que el partit "és important per posar distància respecte el descens, perquè jo encara miro avall". Tot i això, les set victòries que acumulen els gironins els situen més pensant en acabar dels vuit millors en la jornada 17 per anar a la Copa que no pas patint per la zona baixa. A aquest cavall vol pujar el Baxi, que igualaria amb el seu rival de dissabte en cas de victòria i mantindria intactes les opcions que encara té de ser a Màlaga.

La realitat és que el partit enfrontarà dos equips amb un estil molt semblant. Tots dos són els que més rebots capturen de la lliga, en part també perquè són dos dels tres que tenen més possessions per cada quaranta minuts de joc, El Girona és primer, amb 78,4, i el Baxi tercer, darrere de l'Unicaja, amb 75,5. El fet que el Baxi perdi 3,5 pilotes menys per partit que el conjunt de Salva Camps ja equilibra les dades. Tornant a la primera dada, a més possessions, més possibilitats de rebot hi ha.

No és estrany aquest fet tenint en compte que Salva Camps ha estat tècnic ajudant de Pedro Martínez a Gran Canària i els tres últims anys a Manresa. Va marxar-ne l'estiu i està iniciant bé la seva primera aventura com a tècnic principal de l'ACB. El seu mentor explicava del Girona que "han començat molt bé. Acumulen victòries i han fet un inici de temporada fantàstic. Per a mi són l'equip revelació, jugant molt dinàmics, agressius en defensa i agrada veure'ls".

A l'altra banda, Camps, que coneix perfectament el Baxi, deia més o menys el mateix. "Tenen un bàsquet molt dinàmic, amb unes virtuts molt clares i intentaran que no ho tinguem fàcil". Explicava que "donen 18,5 assistències per partit. Això vol dir que no va d'un o dos jugadors [ja que se li havia preguntat per Badio i Robinson]. Es passen molt bé la pilota i en perden poques, un fet que és molt complicat. Jugar a alt ritme no sembla tenir tant risc per a ells com per als altres. A més, són dotze homes d'alt nivell. Geben et pot ficar 15 punts, o Sagnia, o Dani García, que ara té molt protagonisme. Tots els jugadors tenen punts".

Tres baixes contra una

Tot i aquest seguit de virtuts, el fet cert és que el Baxi afrontarà tot el mes, si no hi ha nova ordre, amb els tres lesionats actuals, Dani Pérez, Guillem Jou i Juampi Vaulet, i aquest fet condiciona la seva rotació, com ja s'ha vist els últims dies. Els júniors Ladji Coulibaly i Max Gaspà tornaran a entrar avui a la llista. El segon encara no ha debutat a la competició.

Per a Pedro Martínez "serà important fer bé tots els aspectes del joc. Som els dos que agafen més rebots, i seran determinants, però no dependrà només d'això". Respecte d'Iroegbu, la figura visitant, "és important per a ells i, a més, és el base i té incidència en el joc. Però hem de fer una bona defensa d'equip i no ens podem centrar en un sol home". Pel que fa a les posades en escena "sempre volem arrencar bé. A Màlaga no ho vam fer malament i el Girona perdia de vint l'últim dia contra l'Andorra i va guanyar. Es tracta de recuperar-se dels mals moments".

A l'altra banda, Salva Camps no comptarà amb Juani Marcos, que es recupera d'una operació al dit polze de la mà dreta i ja ha començat a entrenar-se amb el grup. S'espera un gran ambient al Congost, on ja s'ha posat el rètol de totes les entrades venudes.