Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi marca al Girona el ritme de la nit manresana (101-87)

Els bagencs igualen amb els gironins a set victòries en saber resistir millor el vertigen d'un partit jugat a tota velocitat

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa té més rodatge en això de jugar partits a tot drap i ho ha demostrat. L'equip de Pedro Martínez, utilitzant un símil atlètic, ha sabut resistir millor la caiguda de la velocitat que un Girona que anava responent i que s'ha arribat a avançar en el tercer quart però que s'ha enfonsat en l'últim (101-87). El joc coral dels deu elements de rotació locals ha estat d'alt nivell i ara potser sí que toca pensar en gran, ni que el descens, que sembla que serà car, "només" sigui a tres victòries.

Era d'esperar un inici de partit trepidant entre dos dels tres equips que juguen més possesions de la lliga. En la prèvia, Salva Camps deia que el Baxi sap jugar a aquests ritmes sense cometre tantes pèrdues o errades i és exactament el que s'ha vist en els primers minuts. El Girona movia bé la bola i capturava rebots d'atac, però fallava tirs oberts i, en canvi, el Baxi s'ha disparat fins a un 16-7 amb triples (Sagnia i Taylor), contraatacs (Badio) i una gran intensitat defensiva posant mans i fent ajudes.

L'avantatge, fins i tot, ha crescut més amb l'entrada de Steinbergs a la zona i amb l'esforç a les dues cistelles de Sagnia, jugador que es troba en un gran estat de forma. El Baxi ha arribat a tenir 14 punts de renda (21-7) abans que l'entrada de Susinskas, autor de dos triples, semblés que posava una mica a to l'atac visitant. Però els manresans han tornat a tancar bé el quart, ara amb Dani García al comandament, i els amfitrions han anat al primer descans guanyant per dotze i anotant 29 punts (29-17), 20 d'ells a dins de la zona.

Intercanvi de cops

El Girona necessitava arrencar bé el segon quart i ha trobat un Iroegbu fins aleshores inèdit. Cinc punts seus i un triple de Sergi Martínez deixaven el 31-24. Però el Baxi ha parat el cop immediatament, i els tirs de tres de Steinbergs i Badio tornaven la distància als tretze (37-24). De tota manera, els visitants han tingut la virtut de no ensorrar-se. Ara tenien encert des de lluny, novament amb Martínez i incorporant Davis i han rebaixat la distància a la meitat (39-32). Tot a velocitat de vertigen.

Aquest pas endavant dels forans s'ha mantingut malgrat accions de mèrit del Baxi, com ara una circulació deliciosa entre els cinc jugadors que ha acabat amb un triple de Travanté Williams. Però els manresans tenien problemes amb Yves Pons, autor de 14 punts i molt intens a dins i encertat des de fora amb dos triples (5 de 6 per al seu equip en el quart). Al final, en un seguit de tirs llunyans fallats, un altre encert de Travanté ha mantingut deu punts per als locals a la mitja part (52-42) i tot molt obert.

En el retorn, Badio ha encertat dos cops de tres, però el Girona seguia en la línia del segon quart i amb el poder més diversificat. Pons seguia al màxim, amb 17 punts, i Iroegbu ha posat el 58-51 i ha carregat el senegalès del Baxi amb la tercera falta. La defensa visitant tancava ara millor i entre Davis, Pons i Brown, aquest amb un triple, han fet aturar el partit el tècnic de casa amb 63-61 a 5.24. El ritme era ara gironí.

Però en un partit de tantes alternatives, ara li tocava al Manresa. Dos tirs de tres seguits, de Dani García i Steinbergs, ara jugant més de quatre, han tornat a donar aire als bagencs amb Geben aportant estabilitat a l'interior. Ha estat un cop de dits del lituà, que en aquests minuts ha fet un clínic de com ha de jugar un cinc, el que ha retornat els deu punts de renda (74-64) que s'han mantingut al final del període després d'un altre rebot en atac, ara de Pons (79-69).

El darrer quart ha arrencat amb una tècnica a un Salva Camps que se l'estava buscant feia estona. Taylor ho ha aprofitat per anotar el tir lliure i, de passada, per clavar un triple. Novament catorze punts, màxima renda (83-69). Aguantaria aquesta nova estrebada el Girona? Ha semblat que no quan Steinbergs ha clavat el seu tercer triple en cinc intents i el seu equip s'ha escapat de 17 (86-69). Però aleshores, de cop, el ritme manresà s'ha aturat i, tot i que els forasters no estaven tan encertats com estona enrere, un bàsquet de Colom rebaixava a dotze i encara amb 5.40 per jugar (87-75).

Camps ha posat una zona 3-2 que ha trencat Oriola des de la cantonada. Tocava aguantar uns minuts i tot aniria de cara. I més que hi ha anat quan Dani García ha enfonsat un altre triple amb neu que ha retornat els 17 punts (95-78). Faltaven 3.50 però feia la impressió que tot estava força clar. Robinson clavava una altra esmaixada per fer pujar l'avantatge a 19 i ja només faltava esperar per conèixer el tamany de la victòria.