Gironella bonificarà l'IBI dels edificis amb plaques solars fotovoltaiques

També s'aplicarà un gravamen a propietaris de pisos buits per incentivar-los a que els posin al emrcat

David Font, alcalde de Gironella

David Font, alcalde de Gironella / Arxiu/Dolors Clotet

Redacció

El Ple de l’Ajuntament de Gironella va aprovar aquest dimarts les ordenances fiscals de l’any 2022, amb una gran novetat, la bonificació del 25% de la quota de l’impost de béns immobles a aquells béns de naturalesa urbana i rústica que tinguin instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica

David Font, alcalde del municipi, va recordar que l’any 2020 ja es va aprovar la normativa municipal sobre integració de captadors d’energia solar al municipi per regular-ne la instal·lació. Es bonifiquen les llicencies d’obres per aquestes instal·lacions, i "el següent és aplicar bonificacions a l’IBI a aquells edificis que apostin per una captació d’energia més neta i verda,” va comentar el batlle.

Paral·lelament també es va aprovar un gravamen als propietaris de 3 o més pisos buits, que tindran un recàrrec del 50% sobre l’IBI d’aquests immobles si porten més de 2 anys buits. Font va explicat que actualment al municipi hi ha una gran demana de pisos de compra i lloguer, però l’oferta és limitada, amb un nombre significatiu d’immobles buits. "El què busquem no és recaptar més, si no incentivar a que els propietaris d’aquests pisos els treguin al mercat", va assegurar l'alcalde.

A banda, es va modificar la ordenança de residus municipals en el que fa referència a les bonificacions de la deixalleria mòbil, que deixaran de ser directes al rebut anual i es convertiran en vals descompte pels comerços de Gironella. El rebut també tindrà un lleuger increment fins als 123,42€. Altres taxes han vist modificat el seu preu de cara a l’exercici 2022, com és la tarifa de l’aigua (increment de 0,025€/m3) o del cementiri municipal, en base a l’IPC en aquest cas.

El grup d'ERC a l'oposició va demanar que les bonificacions fossin majors en totes les ordenances, mostrant-se crítica amb la proposta de l’equip de govern. El batlle va obrir la porta a escoltar la "proposta concreta i detallada" de la força de l’oposició, però va recordar que “no s’apugen els impostos per gust, sinó per adequar en part el sobrecost de l’Ajuntament sense afectar el servei ofert”. “Hem fet un anàlisi molt acurat, preveient ja els ingressos del 2022 que deixarem de percebre però alhora garantint els projectes municipals i les necessitats creixents de la ciutanania”, va concloure Font. La votació va comptar amb el suport de l’equip de govern i el vot contrari de l’oposició.