Regió7

Regió7

La Nou de Berguedà crea una fira de formatges de pastor inèdita a la comarca

Hi haurà productors de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers, creada el setembre passat

Productors que seran a la Nou en la Fira de Santa Tecla ARXIU JOSEP MARIA PEIXÓ

La Nou estrenarà aquest diumenge 7 d’agost la Fira del formatge de pastor, que coincidirà amb la mostra d’artesans i la Festa Major, que se celebren el mateix cap de setmana. Es el primer certamen de la comarca que es dedica exclusivament a aquest sector. Només a Borredà, es fa una iniciativa semblant, el tast de formatgers artesans.

Josep Maria Peixó, alcalde de la població, ha destacat a Regió7 que la iniciativa va sorgir arran d’unes converses amb la Formatgeria Cuirols. Fins ara, aquest negoci establert al poble, en plena Serra del Catllaràs, exposava els seus formatges juntament amb la resta de parades de d’altres sectors de la fira d’artesans.

En el certamen hi participaran, a part de la mencionada formatgeria, tres productors més de la Catalunya Central: la formatgeria Les Feixes de Moià, la Formatgeria La Cabreria de Santa Maria d’Oló, i la Formatgeria La Oliva d’Oliana. Totes elles formen part de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans, que va néixer el passat mes de setembre en el marc de la Fira de Santa Tecla de Berga.

En total, entre la fira de formatgers i la d’artesans, es preveu la participació d’unes 16 parades, que serien 17 en cas de confirmar-se l’assistència d’una altra formatgeria. L’altra mostra comptarà amb embotits, cerveses, licors, elements de bijuteria, etc. Una absència destacada serà la dels productors de mel l’Aranyonet, de la Pobla de Lillet.

El batlle ha explicat que s’està fent una gran tasca de difusió del nou certamen penjant cartells al voltant del municipi, tot i reconèixer que els recursos econòmics del municipi en aquest sentit són limitats. La fira se sufraga amb recursos propis del consistori i un ajut de la Diputació de Barcelona.

El municipi espera atraure visitants durant el cap de setmana de pobles del voltant, de les cases de turisme rural i d’estiuejants a la Nou. A més, l’alcalde afegeix que els dos restaurants del nucli principal també poden ser una font per captar públic.

La Nou aprova una moció per demanar l’Estatut del Municipi Rural

En el darrer ple ordinari del 29 de juliol, el ple del municipi va aprovar una moció per reclamar l’aprovació del’Estatut del Municipi Rural (EMR), propulsada pel moviment Eines de Repoblament Rural, que agrupa 523 pobles de Catalunya de menys de 2.000 habitants.

En la moció, es fa constar la preocupació per «la manca de desenvolupament rural que pateixen molts dels municipis de Catalunya», i s’insta el Govern de la Generalitat a agilitzar l’aprovació de l’Estatut del Municipi Rural abans que finalitzi l’any 2022.

L’estatut ha de ser una llei que doti als municipis rurals d’autonomia de gestió i financera i els blindi de qualsevol ingerència legislativa sorgida del Parlament o des de disposicions de lamateixa Generalitat.

La població, que és la primera del Berguedà a a del Berguedà que aprova aquesta moció, demana a la resta de municipis de la comarca i, en especial, al Consell, que facin el mateix.

Compartir l'article

stats