Gironella servirà aquest dijous unes 1.500 racions de blat de moro escairat

La Fira de la Puríssima aplegarà gegants, parades d'alimentació i un 'show cooking' amb el millor xocolater del món, Lluc Crusellas

Repartiment de l'escudella de blat de moro escairat, en una edició passada

Repartiment de l'escudella de blat de moro escairat, en una edició passada / Arxiu/D.C.

Redacció

Gironella servirà aquest dijous unes 1.500 racions d’escudella de blat de moro escairat. El tradicional tast, que es fa cada any en el marc de la Fira de la Puríssima, aplega nombrosos gironellencs i visitants atrets per la cocció del blat de moro escairat i el posterior repartiment de racions. Es farà a 2/4 d’11 del matí a la Placeta, amb un preu de 2 euros amb reserva anticipada, i 3 euros el mateix dia.

El tast és l’acte central d’una jornada que es farà aquest dijous amb diverses activitats al nucli històric de la vila.

El tast és un àpat popular cuinant pels cansaladers del poble des de 1991, quan el xef berguedà Miquel Màrquez va valoritzar un dels menjars tradicionals de la comarca per Nadal i el va batejar com el plat de la pau. La recepta té una base de porc i l’element protagonista és el blat de moro escairat.  

La fira gastronòmica arrencarà a les 9 del matí amb el llançament de tres coets i l’inici de l’especial Gironella Avui de Ràdio Gironella, a l’Espai Santa Eulàlia. A 2/4 de 10, es podrà degustar el tradicional esmorzar de fira a base de pa torrat, botifarres, allioli i vi. Valdrà 4 euros i l’escenari serà la plaça de la Vila, on també hi ha haurà parades de productors alimentaris i gastronomia nadalenca.

A les 11 del matí, a la biblioteca municipal de Gironella, començarà la cercavila de gegants, amb la participació de deu colles: Balsareny, Navàs, Artés, Petits geganters de Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Taradell, Sant Julià de Cerdanyola, Montmajor, Puig-reig i Gironella. S’acabarà a la plaça de l’Església amb la ballada gegantera, pels volts de 2/4 d’1.

I a les 6 de la tarda, el recentment pemiat com a millor xocolater del món, l’osonenc Lluc Crusellas, farà un show cooking. Serà a les 6 de la tarda a l’Espai Santa Eulàlia. El preu de l’entrada és de 5 euros i es pot comprar la pàgina web entradium.com.