El Consell rebrà 126.000 euros de la Diputació de Barcelona per ajudar als joves berguedans

L'ens destinarà les subvencions a polítiques que intentaran evitar l'abandonament escolar prematur i fomentaran l'orientació d'aquest sector

Trobada del Consell Comarcal del Berguedà amb Josep Monràs, diputat de l’àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona

Trobada del Consell Comarcal del Berguedà amb Josep Monràs, diputat de l’àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona / CCB

Redacció

El Consell Comarcal del Berguedà rebrà 126.000 euros de la Diputació de Barcelona per reforçar les polítiques actives de suport als joves. Així ho ha anunciat aquest dimarts, Josep Monràs, diputat de l’àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona en la visita que ha fet a la seu de l’administració berguedana.

Per una banda, el Berguedà rebrà una dotació de 30.000 euros que es destinaran lluitar contra l’abandonament escolar prematur, acompanyant a joves berguedans que hagin finalitzat els estudis d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i tinguin actituds i aptituds per cursar cicles de Formació Professional (FP) però que es trobin en una situació social i econòmica vulnerable que els hi impedeixi o dificulti l’accés. El Consell col·labora amb la Fundació Impulsa per dur a terme aquesta feina.

Aquesta ajuda també servirà per crear una taula de formació professional, un espai de coordinació en què diferents agents socials (centres educatius, teixit empresarial i administració pública) determinin com arrelar els joves al territori a través de la formació i orientació al món laboral.

Programa Escolta Jove al Berguedà

A partir del gener del 2023, el Consell Comarcal del Berguedà rebrà 96.000 euros per desplegar el programa Escolta Jove de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte reforça els serveis locals de joventut dels municipis amb personal competent en l’àmbit socioeducatiu o de la psicologia social. Així mateix, es reforcen les funcions d’informació, orientació i acompanyament dels joves.

El programa Escolta Jove és l’eina de la Diputació per fer front a problemàtiques específiques que pateix la població jove d’ençà de la covid-19. Els indicadors palesen que la pandèmia ha agreujat comportaments o situacions de risc d’aquest col·lectiu. Així, es calcula que un 30,3% de la població entre 18 i 24 anys ha patit atacs d’ansietat o pànic, enfront del 15,8% de la població total. O bé que la taxa d’abandonament escolar prematur (entre els 18 i els 24 anys) se situa el 2021 va ser del 14,8% a Catalunya.

Promoure la igualtat d’oportunitats

Monràs ha estat rebut pel president comarcal, Josep Lara, el conseller Esports i Joventut. Transport i mobilitat, Turisme actiu i Participació, Abel Garcia. A la trobada també hi ha participat Teresa Sambola, coordinadora de l'àrea d’Educació, Esports i Joventut de l’ens provincial. La delegació també ha visitat equipaments esportius i educatius de Guardiola de Berguedà que han rebut subvencions de la Diputació.

Per la seva banda, el president comarcal del Berguedà, Josep Lara ha agraït al diputat Josep Monràs “el suport decidit que el Berguedà rebrà de part de la Diputació”. Una ajuda que permetrà “promoure la igualtat d’oportunitats dels joves, acompanyant-los en la seva formació i creixement personal”. Alhora que “donarem suport als joves que han patit especialment l’impacte negatiu de la pandèmia”.

El diputat de l’àrea d’Educació, Joventut i Esports de la Diputació, Josep Monràs ha explicat que “el Consell Comarcal del Berguedà està treballant d’una manera molt intensa”. Ha destacat que el binomi joves i educació ” és sinònim d’oportunitats”. Així mateix, ha refermat el compromís de la Diputació de “continuar donant suport a aquells territoris de Catalunya que tenen una població més petita i dispersa” com és el cas del Berguedà.

En aquest sentit, el conseller Esports i Joventut. Transport i mobilitat, Turisme actiu i Participació Abel Garcia ha agraït a la Diputació “la seva sensibilitat a l’hora de tenir en compte les característiques específiques del Berguedà” amb una població disseminada, amb uns elevats índexs d’envelliment i que pateix la fuga de joves talents que marxen a estudiar fora de la comarca i que difícilment hi tornen. Igualment, ha palesat que les polítiques actives de joventut “són clau per retenir el talent local, generar oportunitats i lluitar contra l’abandonament escolar i creant les condicions per l’arrelament al territori dels i de les joves del Berguedà.