Cal Rosal i Olvan acullen actes per recuperar la memòria històrica

Aquest dissabte es fa la presentació de llibre 'Sota les botes de Hitler. Berguedans en els camps de concentració nazis'

Daniel Montañà i Josep Rafart en una presentació

Daniel Montañà i Josep Rafart en una presentació / Dani Cajal

Redacció

El local social de Cal Rosal acollirà aquest dissabte, 11 de març, a les 6 de la tarda, la presentació del llibre Sota les botes de Hitler. Berguedans en els camps de concentració nazis, redactat per Daniel Montañà i Josep Rafart i coeditat pel Centre d’Estudis d’Avià i Cossetània, amb el suport de l’Ajuntament d’Avià, Borredà i el Memorial Democràtic. En aquest treball es recullen els olvanesos i calrosalins que van passar pels camps de concentració nazis.

L'acte s'emmarca en el cicle de recuperació de la memòria històrica que promou l'Ajuntament d'Olvan. La setmana passada ja es va fer una jornada a l'Ateneu d'Olvan amb la presentació del treball de recerca històrica d'Albert Rumbo: República, Guerra Civil i repressió a Olvan (1931-1945). Aquest dissabte també es podrà visitar l'exposició d'aquest treball.

S’han analitzat totes les fonts de primera mà obtingudes a l’Ajuntament d'Olvan, des de l’arxiu als diferents actes municipals. I s’ha portat a terme un exhaustiu treball de recuperació dels 40 expedients de la postguerra que van afectar a més de 60 persones del municipi que es troben a l’Arxiu Militar de Barcelona. Es tracta d’un conjunt documental de més de 3.000 pàgines que ara estarà a disposició de la població a través de l’Arxiu Municipal.

El projecte posa de manifest l’important impacte que va tenir la Guerra Civil a Olvan, amb una pèrdua de població, entre víctimes, exiliats i moviments de gent, superior al 20% del total. També ha cridat l’atenció l’elevat número de víctimes mortals que en termes comparatius hi va haver a Olvan respecte a d’altres municipis de la comarca. Un fet que constata la conflictivitat i el drama del moment i també una idiosincràsia pròpia amb una forta presència del moviment obrer i el sindicalisme agrari. A part de la presentació d’Albert Rumbo, també s’ha elaborat una petita exposició de 6 rollups on es tracta de manera resumida i a tall divulgatiu, el conjunt de l’obra realitzada.

Les primeres jornades de memòria històrica d'Olvan han estat possibles gràcies a Òmnium Cultual del Berguedà, la Diputació de Barcelona.