Berga es vesteix amb la samarreta oficial de la Patum, amb el barret vermell de protagonista

L'acte d'inauguració ha desplegat una camiseta gegant al balcó de l'Ajuntament i 100 berguedans, d'1 a 100 anys, s'han posat la nova peça patumaire

Samarreta que s'ha desplegat al balcó de l'Ajuntament de Berga i berguedans de totes les edats que han participat en la promoció de la nova peça patumaire

Samarreta que s'ha desplegat al balcó de l'Ajuntament de Berga i berguedans de totes les edats que han participat en la promoció de la nova peça patumaire / Mireia Arso

Berga ha estrenat la primera samarreta oficial de la Patum. És negre amb el dibuix d'un gran barret vermell que porta el logo de la festa a dins, i com a lema 'La Patum de tothom'.

Aquesta és la idea en què ha treballat el dissenyador berguedà Salvador Vinyes: "Vaig tenir molt clar que havia de fer samarreta amb una imatge que representés tota la festa sense que hi aparegués cap comparsa concreta. Havia de ser original i explicar alguna cosa, i el barret és una peça de Patum que ens la posem a qualsevol moment, qualsevol dia, i que siguis d'on siguis i tinguis l'edat que tinguis passes a ser patumaire".

La presentació de la samarreta s'ha fet aquest dissabte al migdia a la plaça de Sant Pere i l'ha seguida un nombrós públic. En el transcurs de l'acte, presentat pel periodista berguedà Xavi Rossinyol, s'ha desplegat una samarreta gegant a la façana de l'Ajuntament, que ha permès veure el disseny de la nova peça patumaire. Hi ha participat la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga amb la interpretació de peces de la Patum.

A més, hi han pres part persones que van col·laborar en l'espot promocional de la samarreta. Són 100 persones de Berga d'1 a 100 anys, que amb la samarreta posada apareixen al vídeo un darrere l'altre. A cadascun se'ls va fer també una fotografia que coincidint amb la Fira de Maig es poden veure aquest cap de setmana a l'espai expositiu 'Un tomb per Berga', al passeig de la Indústria.

On es pot comprar?

La samarreta oficial de la Patum s'ha posat a la venda a tres establiments de Berga, i aquest dissabte i diumenge també en una parada de la Fira de Maig. N'hi ha de totes les talles i de moment s'ha fet una tirada de 3.000 samarretes. Es pot comprar a La Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere; a la Botiga de la Patum Fígols, a la plaça Viladomat; i a La Patumaire, al passeig de la Pau. Costa 15 euros i cada samarreta venuda deixa un benefici de 3 euros al seu punt de venda, per tant se’n beneficien la Fundació Horitzó (La Botiga de la Manela), la Patumaire i Fígols. I una altra part, per al finançament de la Patum.

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha valorat molt positivament poder disposar d'una samarreta oficial: "Estic convençut que la venda de samarretes serà un èxit". La Patum ha de mantenir l'essència però alhora "créixer i evolucionar", ha dit. I en aquests moments, segons l'alcalde, "estem en un moment de creixement de la Patum, ja que creix en nombre d'actes, en finançament i en marca. I aconseguir tenir una samarreta era un repte, tant per ajudar al finançament com per generar cohesió i orgull de pertinença".

A l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, li ha agradat molt el disseny amb el barret, "una peça essencial per a tot patumaire", i ell s'ha comprat la camiseta a la parada que la Fundació Horitzó té a la fira per poder-la lluir "amb orgull de berguedà i de patumaire".

Parada del Grup Horitzó a la Fira de Maig de Berga

Parada del Grup Horitzó a la Fira de Maig de Berga / Mireia Arso

Exposició de les fotos de les 100 persones, d'1 a 100 anys, que s'han posat la samarreta de Patum pel vídeo promocional

Exposició de les fotos de les 100 persones, d'1 a 100 anys, que s'han posat la samarreta de Patum per al vídeo promocional / Mireia Arso