Les Fonts del Llobregat recuperen cabal d’aigua i són un recurs turístic potent

Les pluges a la capçalera del riu han permès augmentar la capacitat de la Baells fins al 36%, deu punts més que a la primavera

Les Fonts del Llobregat, amb un cabal que aquest juliol ronda el 55-60%, és un dels recursos turístics més potents del Berguedà. A l’estiu, i sobretot els caps de setmana, l’indret on neix el riu Llobregat, a Castellar de n’Hug, atrau nombrosos visitants que fan el recorregut habilitat per veure de prop com brollen les cascades.

L’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà, explica que tot i ser un any de sequera «podem estar contents de l’aigua que baixa de les roques», com a resultat de les aigües de la pluja i de la neu que durant l’hivern s’acumulen als cims més propers.

Recórrer l’itinerari de les Fonts del Llobregat és un espectacle d’aigua i de natura. La remor de l’aigua que surt de les roques i l’entorn ple de vegetació amb diferents tonalitats de verd transmeten «sensació de calma» i «desconnexió», remarcaven Faustí Giner i Marta Miguélez, una parella d’avis de Cornellà de Llobregat que aquest diumenge al matí eren d’excursió a les Fonts del Llobregat.«Feia quaranta anys que no veníem i ens ha agradat molt. Hem gaudit de la pau, la tranquil·litat i el paisatge natural que no tenim a la ciutat», explicaven. 

Una altra parella, Ignasi Monroy i Teresa Vila, contemplaven admirats les cascades d’aigua:«Tot naixement és vida, i aquest, el del Llobregat, també». Tot i que ja coneixien la zona, comentaven que és una excursió que els agrada repetir i «molt recomanable». Respecte a l’últim cop que van visitar les Fonts del Llobregat, ara fa quatre anys, notaven «més escassetat d’aigua». 

També recordava haver vist més aigua Mònica de Domingo, una barcelonina que formava part d’un grup nombrós d’infants i adults del programa 'Vacances en família', de la Fundació Pere Tarrés. Segons apuntava, «fa dos anys les cascades portaven més cabal i a sota els ponts de fusta hi havia aigua». Aquest diumenge, aquests trams eren secs. Tot i això, «és una excursió molt atractiva i apropiada per fer amb nens».

Molts dels visitants acabaven la ruta fent una passejada pels carrers empedrats de Castellar de n’Hug, altres complementaven l’estada a les Fonts veient l’audiovisual de l’Oficina de Turisme que repassa tot el recorregut del riu Llobregat des del seu naixement fins a la desembocadura al mar, al Prat de Llobregat. 

La Baells, al 36% de capacitat

L’aigua del Llobregat alimenta el pantà berguedà de la Baells, que es troba al 36% de la seva capacitat, uns deu punts percentuals més que a la primavera. L’any passat en aquesta època registrava un 38% d’aigua, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Gràcies a les pluges del juny i juliol s’ha pogut recuperar una mica el nivell de l’embassament, de fet les aportacions d’aigua registrades a les estacions que hi ha per sobre del pantà són superiors a les entrades d’aigua del juliol passat. 

La tendència a l’alça de la Baells no és la mateixa que la majoria d’embassaments de les conques internes catalanes, que han tornat a recular durant el juliol. De mitjana, els pantans se situen per sota del 28%. Tot i la caiguda d’aquest mes, l’ACA manté que no s’entrarà en fase d’emergència per sequera fins com a mínim el novembre.

Pel que fa als pantans del Solsonès, la Llosa del Cavall es manté per sobre del 25%, un valor similar als altres mesos d’aquest any. En canvi, Sant Ponç està al 38% de la seva capacitat, deu punts més que al maig.

L’ACA preveu poques pluges durant l’agost, però espera que a la tardor hi hagi més precipitacions. En qualsevol cas, no calcula que s’aixequin les actuals restriccions a curt termini, i recorda que caldria que els embassaments assolissin un nivell de reserves de més del 60% per tornar a la normalitat.

Salvador Juncà, alcalde de Castellar de n'Hug, al costat de la nova escultura d'entrada al poble

Salvador Juncà, alcalde de Castellar de n'Hug, al costat de la nova escultura d'entrada al poble / Oscar Bayona

Castellar de n’Hug, un poble amb encant que atrau molts visitants

L’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà, presumeix de la nova escultura que dona la benvinguda a un poble que atrau nombrosos visitants. El naixement del riu Llobregat, el Museu del Pastor, els coneguts croissants gegants o el famós Concurs de Gossos d’Atura del darrer diumenge d’agost són un bon reclam.

Subscriu-te per seguir llegint