La Nou reivindica el formatge de pastor, «producte de molta qualitat»

Cinc productors participen aquest diumenge a una de les quatre fires específiques que es fan a Catalunya

Josep Venturós, de Formatges Cuirols de la Nou de Berguedà, i president de l'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans

Josep Venturós, de Formatges Cuirols de la Nou de Berguedà, i president de l'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans / Arxiu particular

La Nou de Berguedà acull aquest diumenge la segona edició de la Fira del Formatge de Pastor, que té com a objectiu promocionar uns formatges artesans amb trets diferencials. S’elaboren amb llet dels propis ramats, que pasturen un mínim de quatre hores al dia. «És un procés del tot sostenible, ja que no hi ha transport de llet. Treballem amb la llet del nostre ramat, podríem dir munyin les vaques, cabres o ovelles al costat de l’obrador i ja fem el procés d’elaboració dels formatges. Això fa que la qualitat sigui molt bona», explica Josep Venturós, propietari de Formatges Cuirols, de la Nou de Berguedà, i president de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans, que va néixer fa dos anys amb voluntat de reivindicar el formatge de pastor i tenir un segell reconegut per l’administració.

L’entitat compta amb 25 associats, que venen els productes amb segell de formatge de pastor, un distintiu que els identifica i els diferencia d’altres formatges artesans. Un bon aparador per a aquests formatgers són les fires específiques, que se’n fan quatre a l’any: a la Nou del Berguedà, a Taüll a finals d’agost, a Berga al setembre per la Fira de Santa Tecla, i a Olost a l’octubre.

Aquest diumenge, a la Nou de Berguedà, de les 10 del matí a les 2 del migdia, s’hi aplegaran de cinc formatgers de Pastor. Seran Formatges Cuirols de La Nou, Formatges l’Oliva d’Oliana, la Formatgeria del Montseny, La Cabreria de Santa Maria d’Oló i les Feixesde Moià. Una novetat d’aquesta edició és que es podrà realitzar un tast gratuït de formatges per als assistents, maridat amb vi blanc.

La mostra es fa en el marc de la Festa Major d’aquesta població de l’alt Berguedà, que s’allarga fins aquest diumenge amb diverses propostes lúdiques (concurs de petanca, festa de l’escuma, cercavila gegantera i quinto).

A més, també aquest diumenge se celebra la catorzena edició de la fira d’artesans, amb la presència de 21 parades d’alimentació i d’altres productes d’artesania. S’hi podran trobar embotits, licors, fruits secs, sabons, pintures, cosmètics, peces d’artesania fetes amb fusta i pedra, bijuteria, complements de roba, manualitats i, entre d’altres, regals personalitzats.