Borredà restaura el pas de traginers que marca la fundació del poble

El projecte ha permès recuperar el pas del camí des de Ripoll sota la casa de Can Font

El pas de traginers restaurat sota la casa de Can Font | AJ BORREDÀ

El pas de traginers restaurat sota la casa de Can Font | AJ BORREDÀ / MIQUEL SPA. BORREDÀ

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Borredà ha recuperat un antic pas de traginers pel poble que formava part de la cultura oral local i que es remunta a la mateixa fundació del nucli urbà com a punt de pas entre les comarques del Berguedà i el Ripollès. El pas ha estat restaurat en un procés que continuarà les pròximes setmanes amb noves excavacions per mirar de descobrir-ne el paviment original així com la rehabilitació de l’edifici que sobrevola el pas.

Des de l’Ajuntament han explicat que «els orígens de Borredà es remunten als inicis del segle IX, derivats de la repoblació impulsada pel Monestir de Ripoll; Situat a mig camí, de Ripoll a Berga, neix a meitats del XII, el nucli urbà i amb ell, ja en el segle XV, disposa d’un hostal per acollir traginers i espai per abeurar i atendre els animals».

Aquest establiment es trobava a la que és per al mateix consistori la casa més representativa del poble: Can Font. Es tracta d’un edifici que va ser adquirit per l’Ajuntament l’any passat després de més de 30 anys d’abandonament. En aquest sentit, l’equip de govern té previst iniciar pròximament l’estudi i redacció d’un pla director per tal de determinar els usos de cada espai, i les tècniques que cal fer servir per restaurar tot el conjunt.

Fonts del consistori han apuntat també que «a l’espera d’aquest pla, l’Ajuntament ha decidit dur a terme una primera intervenció, dirigida a recuperar l’antic pas de traginers que permetia arribar a l’hostal, pujant pel carrer de la Font».

Diversos usos al llarg dels anys

Aquest pas, s’havia tancat fa uns 68 anys, per destinar-lo a magatzem de llenya i estris, primer, i més tard va ser adequat com botiga de calçat i fins i tot de perruqueria. En els darrers 30 anys, no tenia cap ús. Simplement, tancat i barrat per banda i banda, de manera que alliberat, com està ara, no l’havia vist mai, ningú».

Per dur a terme el projecte, l’Ajuntament va incorporar una partida de 13.964 euros al pressupost d’enguany i en va adjudicar les obres a Obres i Reformes Camprubí, de Borredà. L’empresa ha tirat a terra els tancaments, netejat l’interior i recuperat la pedra original i queda pendent l’actuació al terra, on es buscarà si hi ha l’original. Si és així es farà tot el possible per preservar-lo i restaurar-lo.

Fonts de l’Ajuntament han apuntat que «en pocs dies l’obra quedarà acabada i la gent podrà travessar l’antic pas de traginers del qual tothom parlava però mai ningú havia vist tal com havia estat construït. Una obra esplèndida, just a l’extrem de Can Font. La casa més original i representativa del nucli urbà de Borredà».