Els Castellers de Berga compraran el Cine Catalunya, el seu local d'assaig

La colla i la propietat han signat un contracte de lloguer amb opció de compra, prevista abans de sis anys

Membres dels Castellers de Berga al seu local d'assaig, el Cinema Catalunya

Membres dels Castellers de Berga al seu local d'assaig, el Cinema Catalunya / Anna Costa

Els Castellers de Berga signen un nou contracte amb els propietaris del Cine Catalunya per poder-lo comprar. L'antic cinema berguedà és el local d'assaig de la colla castellera des del 2016 i tenien un contracte de lloguer de deu anys. Fa set anys que paguen lloguer però es trobaven en una situació "de futur incert pel que fa al local", segons ha dit el president de l'entitat, Bernat Girabal. Per això, "vam negociar amb la propietat, que són de Barcelona, l'opció de compra". D'aquesta manera, "ens assegurarem un local que ja ens sentim molt nostre, i on hi hem fet moltes reformes i millores per adaptar-lo a les nostres necessitats".

Les negociacions entre la propietat i els Castellers de Berga han donat els seus fruits i aquest juliol han firmat un contracte de lloguer amb opció de compra. Els castellers seguiran pagant 600 euros mensuals de lloguer, però el 80% anirà destinat a una futura compra, durant els sis primers anys. En aquest període de temps, no se'ls apujarà la quota del lloguer. És el termini màxim que els Castellers de Berga es marca per poder adquirir el Cine Catalunya. L'entitat no ha volgut revelar el preu que té l'equipament.

Segons Albert Requena, tresorer de l'entitat, les fórmules per poder finançar la futura compra impliquen aconseguir una subvenció que rondi el 70% del cost de la compra; incrementar el nombre de socis actuals que té Castellers de Berga, que són 250; i programar més activitats al llarg de l'any que ens permetin obtenir beneficis econòmics. D'aquesta manera, "tindríem múscul financer per comprar el local fins i tot abans de sis anys, i aquest és l'objectiu".

Els caps de colla de Castellers de Berga, Alba Cruanyes i Marc Rovira; el president, Bernat Girabal; el secretari, Jordi Serra; el tresorer, Albert Requena; i el vocal de la junta, Ignasi Ballús; s'han mostrat contents del primer pas ferm per comprar el Cine Catalunya. Segons Bernat Girabal, "ara és un bon moment perquè en l'àmbit de colla estem en creixement, va entrant gent nova. I, d'altra banda, les activitats que organitzem cada cop tenen més seguiment".

Amb la signatura del nou contracte, Castellers de Berga enceta una nova etapa amb els esforços focalitzats a comprar el local d'assaig. S'han marcat tres línies de treball. Per una banda, per poder avançar en la compra i la petició de subvencions, caldrà una modificació urbanística per garantir que l'equipament no quedi afectat si s'actua al carrer Puig-reig, que connecta al carrer amb la plaça de les Cols. "Pressionarem més del que hem fet fins ara a l'Ajuntament perquè posi fil a l'agulla", assenyalen des de la colla castellera.

D'altra banda, la colla es marca tenir definit un projecte per al cinema, "amb els usos i les activitats que s'hi poden fer". En aquest sentit, obren la porta a altres entitats que vulguin sumar-se al projecte: "podrien aprofitar altres espais que té el cine, fent-ne ús de manera compatible, i invertir tots en la compra".

I, en tercer lloc, estudiar el finançament per a la compra del Cine Catalunya. A part de buscar subvencions, la voluntat és organitzar cada cop més activitats. Han recordat que aquest cap de setmana se sumen a la Portal Attack, amb oferta gastronòmica i concerts.