Una família de Berga es nega a començar el curs al centre assignat per assetjament escolar

La inspectora d’Educació desestima la sol·licitud per canviar l’alumna de l’escola Sant Joan a la d’Olvan

De moment no hi ha hagut resposta per part del departament d’Educació, tot i la petició de Regió7 per conèixer el seu posicionament

Els pares de la nena afectada amb la documentació que han fet arribar al departament d'Educació de la Generalitat

Els pares de la nena afectada amb la documentació que han fet arribar al departament d'Educació de la Generalitat / Anna Costa

«La nostra filla pateix assetjament escolar i no se’ns permet canviar-la d’escola. No entenem que el departament d’Ensenyament no tingui en compte el benestar de la nena». Així ho asseguren els berguedans Raül A. i Sandra M., pares d’una nena de 10 anys que ha cursat fins a 5è de primària a l’escola Sant Joan de Berga.

El darrer curs, segons els pares, «va viure un infern», fins al punt que a finals de maig es van arribar a plantejar «que ja no tornés a classe». Finalment, va acabar el curs però anant a escola «en contra de la seva voluntat». Ara, tenen clar que no hi tornarà. El què no saben és on podrà estudiar la nena, quan només falta una setmana per començar el curs (el dimecres 6 de setembre). Des de l’abril, han viscut un llarg periple de tràmits per canviar-la d’escola que no han prosperat, però, tot i això, fins a última hora mantenen l’esperança que es resolgui un cas, per a ells, «flagrant».

Insults i estirades de cabells

Els pares expliquen que la seva filla rebia des de fa molt temps un tracte «de menyspreu» per part d’algunes companyes de classe, que es va agreujar durant el curs passat. Segons un informe pediàtric al qual ha tingut accés Regió7, no només la deixaven de banda i l’arraconaven a l’hora del pati sinó que a més l’insultaven, li cantaven cançons despectives i l’havien arribat a estirar els cabells.

Davant d’aquesta situació, a principis del curs passat els pares van advertir dels fets a l’escola Sant Joan, però lamenten que el centre no hagi fet prou per prevenir l’assetjament, detectar-lo i actuar. En aquest sentit, tot i que aquest diari ha contactat amb l’escola, la direcció no ha volgut fer declaracions.

Paral·lelament, els pares van sol·licitar un canvi de centre escolar i, aconsellats per la psicòloga de la nena, van optar per una escola petita i de poble. Deixar Sant Joan de Berga i matricular-la a Olvan. Aquesta és l’aposta, però, de moment, no ho han aconseguit. La inspectora dels serveis territorials de la Catalunya Central del departament d’Educació ha denegat la sol·licitud sense més arguments que «desestimar la petició i mantenir l’assignació a l’escola Sant Joan de Berga».

Davant d’aquesta resposta del mes de juny, Sandra M. i Raül A. van presentar un recurs d’alçada davant la directora dels serveis territorials del departament. Fins ahir, no havien rebut cap notificació favorable. Els queda l’esperança d’aquests últims dies, coneixedors, diuen, «que no hi ha problema per a una alumna més a l’escola d’Olvan, municipi on a més estem empadronats».

Els pares volen que s’acabi el «calvari» que ha viscut la seva filla, que està rebent atenció psicològica per poder passar pàgina «d’un episodi d’assetjament escolar continuat», assenyalen, que viuen amb «angoixa i patiment».

"Educació no ens ajuda gens"

Per a Sandra M. i Raül A., «se’ns fa molt difícil comprendre com, amb coneixement de causa justificada de bullying, Educació no mogui fitxa». En aquest sentit, estan disposats a valorar alternatives que pugui donar el departament: «Educació no ens dona arguments per dir-nos que no, ni tampoc ens dona cap més opció. La sensació que tenim és que giren l’esquena a una problemàtica greu com és l’assetjament escolar».

Per part del departament d’Educació de la Generalitat, de moment no hi ha hagut resposta tot i la petició de Regió7 per conèixer el seu posicionament sobre aquest cas.

Subscriu-te per seguir llegint