El CAP de Berga organitza banys de bosc per millorar el benestar físic i emocional de la població

En el marc de la Setmana Saludable, una quinzena de persones han participat en la proposta al Bosc de Metge de Vilada

Bany de bosc als Pins del Metge de Vilada

Bany de bosc als Pins del Metge de Vilada / Anna Costa

ACN

Una quinzena de persones han participat en l'últim bany de bosc de l'any en el marc de la Setmana Saludable del Berguedà. Dues infermeres d'atenció primària del CAP de Berga lideren aquesta iniciativa amb l’objectiu de millorar el benestar físic i emocional dels participants a través dels beneficis de l’activitat física i el contacte amb la natura. Van començar a la primavera i s'han fet en diferents espais naturals. Els banys de bosc són una tècnica reconeguda a països nòrdics i a altres indrets com el Japó des de fa anys. Actualment, el CAP de Berga és l’únic centre d’atenció primària de la zona que ofereix aquesta activitat.

Els participants d'aquest divendres s'han endinsat pel Bosc del Metge de Vilada, un indret batejat amb aquest nom a principis del segle XX per un metge del municipi, el doctor Soler. Hi va plantar diferents espècies d’arbres provinents de tot Europa per crear un bosc terapèutic i ajudar a millorar la simptomatologia dels pacients que es trobaven al sanatori de Vilada on ell treballava.

Es tracta d'una tècnica molt estesa als països nòrdics. "Els arbres i les plantes desprenen unes substàncies volàtils anomenades fitocides que penetren en el nostre organisme aportant beneficis fisiològics i psicològics, juntament amb el silenci", expliquen les infermeres que lideren aquesta iniciativa, Pilar Garcia i l’Aleyois Guerrero. Aquestes substàncies ajuden a disminuir l’estrès, l’ansietat i els nivells de cortisol en sang; augmenten la sensació de calma serenor; ajuden a reduir la hipertensió; milloren el sistema immunològic i la capacitat cardiopulmonar; també ajuden a dormir millor; alleugereixen estats emocionals alterats, i aporten relaxació mental.

A través dels banys de bosc, el que es busca és que els participants desconnectin de les seves preocupacions, dolors i altres factors que no els aporten benestar físic i emocional "gràcies a aquesta immersió a la naturalesa a través dels sentits, en silenci i amb consciència, que ens ajuda a connectar amb l’entorn i amb nosaltres mateixos, millorant així el nostre estat d'ànim i benestar intern", subratllen les infermeres, que també destaquen la idoneïtat de l’entorn natural que té el Berguedà per a realitzar activitats d’aquest tipus.

Prescripció social des de l'atenció primària

S'estima que el 20% de les consultes a l'atenció primària estan relacionades amb el malestar emocional o la salut mental. És per això que el Departament de Salut impulsa a Catalunya l’abordatge no farmacològic del malestar emocional mitjançant la participació en activitats comunitàries –culturals, esportives, de contacte amb la natura, etc–, a través del Programa de Prescripció Social i Salut (PSS). La prescripció social aborda el malestar emocional de les persones promocionant la participació en la seva comunitat per evitar l'aïllament o la solitud, i millorar així el seu estat de salut.