El Consell del Berguedà preveu eixugar el dèficit del servei de les escombraries el 2025

Cinc alcaldes externs a la direcció de l’ens i dos d’ERC, al govern, no estan d’acord en assumir un 5% de l'augment de la taxa

Jesús Calderer, conseller comarcal de Residus

Jesús Calderer, conseller comarcal de Residus / Arxiu/Oscar Bayona

La gestió de la recollida d’escombraries li suposa al Consell Comarcal del Berguedà un dèficit anual d’1 milió d’euros. El cost per prestar aquest servei és 6 milions cada any. El conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer, es marca com a objectiu tancar un primer exercici sense dèficit l’any 2025, complint així el què indica la llei que estableix que les taxes municipals han d’aconseguir l’equilibri i no generar dèficit.

El 2024 el dèficit es reduirà, però quedarà en uns 400.000 euros, no pas a zero. S’aconseguirà amb la implantació de les noves mesures extraordinàries que és previst que s’aprovin al ple d’aquest dimecres, com ara que els ajuntaments facin aportacions assignant-les a capítols de béns patrimonials i amb una aportació del Consell Comarcal del Berguedà, de 300.000 euros.

Tal com es va acordar dilluns al Consell d’Alcaldies, els ajuntaments de la comarca assumiran el 5% de l’increment de la taxa de les deixalles del 2024, de manera que als ciutadans del Berguedà (excepte a Gironella i Puig-reig, que ho gestionen els mateixos ajuntaments) se’ls apujarà un 5% el rebut de les escombraries en comptes del 10% si no hi hagués les aportacions dels ajuntaments. El preu per als ciutadans passa de 139 euros aquest any a 145,95 euros l’any que ve. El cost és més alt, perquè s’hi hauria d’imputar l’aportació de cada Ajuntament i la del Consell.

L’acord es va adoptar per 17 vots a favor, 7 en contra i 2 abstencions dels 26 alcaldes que van assistir al Consell d’Alcaldies, dels 31 de la comarca. Hi van votar a favor Ramon Caballé, president del Consell i del Consell d’Alcaldies, Ivan Sànchez (alcalde de Berga), Rosa M. Ollé, per delegació de Mireia Besora (Capolat), Eduard Subirana (Casserres), Salvador Juncà (Castellar de n’Hug), Adrià Solé (Castellar del Riu), Albert Altarriba (L’Espunyola), David Font (Gironella), Queralt Tor (Gisclareny), Josep M. Algué (Montmajor), Sebastià Prat (Olvan), Sílvia Triola (Sagàs), M. Dolors Jiménez (Saldes), Sara Costa, (Santa Maria de Merlès), M. Carme Casals (Sant Julià de Cerdanyola) Lluís Cadena ( Vallcebre) i Quim Espelt (Vilada). 

Van votar-hi en contra alcaldes i alcaldesses dels partits a l’oposició al Consell, que són PSC i Som Avià. Així com també altres de grups independents. L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal (Som Avià), va argumentar que «la solució no pot ser picar la porta dels Ajuntaments» i va proposar al govern comarcal buscar diners a organismes com l’Agència de Residus de Catalunya. A part de Patrocini Canal, van dir no a la proposta Lluís Casas (Bagà, PSC), Jesús Solanellas (Borredà, PSC), Urbici Malagarriga (Cercs, Soms Cercs) Rafel López (Gósol, ERC), Manel Anselmo (Sant Jaume de Frontanyà, PSC) i Enric Pla (la Pobla de Lillet, ERC). Discrepa tot i que el seu partit governa al consell (Junts, ERC, la CUP i Més x Gironella). Com també el republicà Otger Calduch (Fígols), que es va abstenir a la votació. Igual que l’independent Ferran Sayes (Guardiola de Berguedà).

A banda de l’aportació econòmica dels ajuntaments, la part de diners que hi posa el Consell Comarcal surten de diners de romanent de tresoreria, gràcies a la gestió de l’abocador comarcal de Font Ollera. En aquest sentit, la proposta per al 2024 també preveu que els preus públics d’entrada de residus a l’abocador comarcal s’augmenti un 47% per aquells municipis no adherits com Puig-reig i Gironella, que el preu per abocar residus industrials assimilables incrementi un 116% i que el preu per abocaments de municipis d’altres comarques com la Cerdanya s’incrementarà un 30%. Amb aquest conjunt d’accions la previsió és poder reduir 600.000 euros el dèficit.

Aquestes mesures s’han previst per l’any que ve, i a partir d’aquí es tornarà a posar damunt la taula quin sistema utilitzar de cara el 2025. El conseller comarcal Jesús Calderer confia que el 2025 ni els ajuntaments hagin d’assumir una part del cost del servei, ni els ciutadans hagin de pagar un augment més enllà del de l’IPC. «Una millor gestió del servei del porta a porta i de la recollida als municipis que no el tenen implantat permetrà anar eixugant el dèficit. Esperem poder treure aviat el concurs per adjudicar el nou contracte». Un contracte que està impugnat a l’espera de la resolució del Tribunal Català de Contractes.