Òmnium del Berguedà es reuneix a Sant Jaume de Frontanyà després que a les darreres eleccions hi guanyés Vox

Les línies estratègiques per al 2024 se centraran en la defensa i la promoció de la llengua i la cultura i en la cohesió social

Membres d'Òmnium del Berguedà que van participar a la reunió anual, a Sant Jaume de Frontanyà

Membres d'Òmnium del Berguedà que van participar a la reunió anual, a Sant Jaume de Frontanyà / Òmnium Cultural

Redacció

Òmnium Cultural del Berguedà agafa embranzida a Sant Jaume de Frontanyà. La junta ha cregut oportú celebrar la reunió anual de balanç i planificació del nou exercici en aquest petit poble de l'alt Berguedà després que a les darreres eleccions generals hi guanyés Vox (va ser l'única població catalana amb victòria de Vox), "per compromís amb el Berguedà i amb la realitat política de la comarca", asseguren des d'Òmnium, que recordem que Sant Jaume va ser el segon poble de Catalunya que va fer una consulta popular sobre la independència, amb 18 vots a favor i 1 en contra, l'any 2009.

Cada final d'any, Òmnium Berguedà es reuneix en una localitat diferent de la comarca per repassar l’exercici que s’acaba, treure conclusions de l’activitat feta i planificar les noves accions a treballar, "seguint sempre les línies mestres i els valors d’Òmnium Cultural que, amb més de 180.000 associats, és l’entitat cívico-cultural més gran d’Europa".

Manteniment, consolidació i adequació a la realitat de les línies estratègiques

Les línies estratègiques definides per al 2024 se centraran en la defensa i la promoció de la llengua i la cultura i en la cohesió social, com a base i fonament de la identitat catalana i la construcció d’una societat activa, crítica, integradora i cívica.

La fórmula per aconseguir-ho serà mantenint i consolidant campanyes com L’esport treu la llengua, per fomentar l’ús del català als clubs i les escoles de totes les disciplines esportives del territori. També l’impuls de certàmens escolars o l’organització de xerrades culturals i recitals poètics, alhora que renovant o dissenyant noves accions que permetin la inclusió i el treball en xarxa de tota mena de col·lectius interessats a fer progressar el Berguedà i la seva gent.

La diversitat generacional, de gènere, d’origen o funcional és una realitat que cal aprofitar per fomentar l’orgull de pertinença a la comarca i el seu desenvolupament. En aquest sentit, se seguirà treballant en accions com Vincles, per ajudar les persones nouvingudes a aprendre el català per comunicar-se i integrar-se més fàcilment i de pressa a la seva nova terra, o (Re)voltes, per sensibilitzar i trobar solucions als problemes habitacionals d’emancipació, de gentrificació o d’inflació del sector immobiliari.

Després de la trobada, el president d’Òmnium Berguedà, Ignasi Montagut, va agrair "l’acollida i les facilitats dispensades per l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà" i va recordar a tothom "la necessitat de no canviar d’idioma quan algú no se’ns dirigeix en català, ja que, en fer-ho, estem menystenint al nostre interlocutor, amb un prejudici d’incapacitat per conèixer-lo o aprendre’l, al mateix temps que privant-lo de compartir la joia més gran de la nostra cultura, que és la llengua".