Un estudi de mobilitat al Berguedà planteja la necessitat de crear un bus exprés a Barcelona i un servei amb cara i ulls a Vic

El Consell comarcal ha reunit una trentena de persones interessades en els canvis en transport públic

Presentació de l'estudi de mobilitat a la comarca del Berguedà, fet a la seu del Consell

Presentació de l'estudi de mobilitat a la comarca del Berguedà, fet a la seu del Consell / CCB

Enric Badia

Enric Badia

L'"Estudi de la mobilitat col·lectiva al Berguedà", que aquests dimecres s'ha presentat al Consell comarcal del Berguedà, planteja la necessitat de crear una nova línia de bus exprés per connectar millor Berga i Barcelona i millorar el servei per connectar Berga i Vic. Des que es va completar la millora de la carretera de Prats, hi ha més berguedans que viatgen per negocis, serveis o oci a la capital osonenca.

La millora de la connexió Berga-Barcelona per augmentar la competitivitat del transport públic envers el vehicle privat en aquest recorregut, també suposaria buscar solucions per a la connexió de les colònies. Aquest servei tindria un caràcter més intern i la proposta és que l'oferta que hi hagi sigui la d'un servei a la demanda o a través del cotxe compartit. Oferir a la població de les colònies un transport porta a porta basat en el Transport a la Demanda o el cotxe compartit permetria simplificar la ruta cap a Barcelona i disminuir el temps de connexió, asseguren els responsables de l'estudi.

El mateix que amb Barcelona passa amb la connexió de la comarca amb la capital d’Osona, Vic, que necessita un reforç de la connexió per promoure els desplaçaments sostenibles. Suplir la demanda de mobilitat amb Vic i millorar l’oferta de mobilitat als caps de setmana és un dels objectius que marca l’estudi.

L'estudi també planteja altres propostes com ara la millora dels protocols de reforços en hora punta per reduir els temps de resposta davant dels pics de demanda a través d’una reglamentació que eviti davallades en la qualitat del servei.

Les propostes no són només de nous serveis o horaris. Els responsables del treball proposen que hi hagi una millor visibilització de l'oferta de transport públic, que s'instal·lin marquesines amb informació dinàmica i que es creï un lloc web oficial o bé que s'obrin canals de comunicació amb la ciutadania via web o app.

La millora de les infraestructures facilitaria la transformació del transport públic al Berguedà i per aquest motiu un nou emplaçament de l’estació d’autobusos de Berga descongestionaria el Passeig de la Pau, facilitaria l’arribada i la sortida d’autobusos a la capital berguedana i incrementaria la seguretat viària de l’entorn de l’actual estació. Però l'estudi només parla de la necessitat de l'equipament sense entrar en el tema més polèmic, la seva ubicació.

La sala de plens del Consell Comarcal del Berguedà ha acollit aquest dimecres a la tarda la presentació del citat estudi, que pretén establir les bases per recuperar i transformar el transport públic a la comarca. El pla s’ha presentat davant una trentena de persones de diversos col·lectius interessats, que també hi han pogut dir la seva i aportar informació als resultats de la diagnosi.

L’estudi l'ha realitzat la consultora de mobilitat Intra. El conseller de Mobilitat, Josep Campos, ha destacat la importància de la participació del públic i ha exposat que les propostes que s’intentaran transformar en realitat de manera progressiva.

En la presentació també s’ha valorat la necessitat d’agilitzar l'arribada del sistema T-Mobilitat a la comarca. Fonts del Consell han indicat que es podrà aplicar en els mesos vinents.

La presentació d’aquest dimecres, segons han explicat fonts del Consell Comarcal del Berguedà, s’emmarca en les taules de treball del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món”, finançat pels fons Next Generation EU de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’estat espanyol concedit a la comarca per un valor global de 2,5 milions d’euros. A més de la presentació de l’estudi de mobilitat, el Consell Comarcal ha acollit durant el dia d’avui dues taules de treball més que han resultat molt concorregudes, una de promoció turística i una de turisme actiu.