Neix al Berguedà una associació d'Africatalans

La nova entitat engloba una vintena de persones d’una desena de nacionalitats diferents del continent africà

L’objectiu és promoure l’intercanvi cultural amb la societat d’acollida i treballar per augmentar el seu grau de participació

Membres de l'associació "Africatalans – Diàspora Africana al Berguedà"

Membres de l'associació "Africatalans – Diàspora Africana al Berguedà" / Arxiu particular

Redacció

Neix al Berguedà l'associació "Africatalans – Diàspora Africana al Berguedà". La Generalitat va aprovar el mes passat registrar-la al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya i està formada d’una vintena de persones procedents del continent africà i que viuen en diferents pobles de la comarca del Berguedà com Berga, Puig-reig, Avià o La Nou.

La nova entitat engloba persones d’una desena de nacionalitats diferents procedents, com ara del Marroc, Mali, Senegal, Gàmbia, Togo, Benin, Costa d’Ivori, Guinea, Guinea-Bissau, Catalunya i Burkina Faso.

L’associació neix amb l’objectiu de promoure l’intercanvi cultural entre la població d’acollida i les persones de la diàspora africana al Berguedà.

Un dels eixos principals és la cohesió i suport mutu entre els membres, amb la finalitat de treballar per donar suport i orientar a les persones de la diàspora africana del Berguedà en matèria de drets bàsics i en tràmits d’estrangeria. I també compartir internament informació respecte activitats socials, culturals o esportives que tinguin lloc a la comarca amb l’objectiu que els membres de l’associació puguin ser-ne coneixedors i partícips.

Un altre eix bàsic és trencar barreres amb els veïns i veïnes de la comarca. En aquest sentit, la idea és crear activitats i iniciatives que combatin el racisme i tota mena de discriminacions possibles en la societat d’acollida. I promoure activitats conjuntes de coneixença amb els veïns i veïnes dels diferents pobles de la comarca en l'àmbit cultural, lingüístic o religiós.

Queda exclòs de l'associació, segons apunten en un comunicat, tot ànim de lucre. Les activitats concretes s’aniran concretant en els propers mesos. A més, el grup està obert a totes aquelles persones catalanes o afrocatalanes o de la diàspora que vulguin participar-hi i en els propers dies l’associació es farà present a les xarxes socials per a poder compartir informació sobre les trobades o activitats.

El president de l'associació és Nadjimu Ilukpedju i la vicepresidenta és Mariama Manneh.