Els Castellers de Berga tanquen la temporada més integradora

Els de la camisa blava marxen de vacances exultants recuperant un sòlid quatre de vuit

Els castellers participants en el programa «Castells amb tothom» es fan la foto de família | MIQUEL SPA

Els castellers participants en el programa «Castells amb tothom» es fan la foto de família | MIQUEL SPA / miquel spa. berga

Miquel Spa

Miquel Spa

Tarda d’emocions a la plaça de Sant Pere. La colla dels Castellers de Berga hi va portar ahir dissabte una doble actuació per tancar la temporada que va fer incidència més que mai en el doble vessant de l’activitat castellera: el de les relacions humanes i l’aspecte tècnic de les construccions.

El quatre de vuit descarregat pels blaus  | MIQUEL SPA

El quatre de vuit descarregat pels blaus | MIQUEL SPA / miquel spa. berga

Les dues parts de la jornada van impregnar la plaça d’emoció, primer per l’empatia generada en el projecte «Castells amb tothom» i, després, pel record de Xavi Batriu. La colla va celebrar la tercera edició de la diada d’homenatge al company mort el 2020 portant per primera vegada a la plaça el resultat del projecte inclusiu «Castells amb tothom», amb el qual han involucrat estudiants de l’institut Guillem de Berguedà i els usuaris amb discapacitat de la Fundació La Llar. Aquest nou projecte ha evidenciat als nous castellers el que és per dins una colla fent una immersió en aspectes com ara la suma dels petits esforços individuals, la força del col·lectiu i la igualtat entre tots. A partir d’aquestes premisses, els alumnes de quart d’ESO de l’institut i els usuaris de La Llar han treballat durant tot el trimestre cos a cos per aixecar formacions que fixen la seva importància més que en la consecució tècnica, en el fruit del treball col·lectiu. El projecte podria repetir-se perquè els tres equips ho han deixat obert. La monitora de la Llar, Ester Marchirant, va valorar després de l’actuació que «ha estat una experiència del tot positiva; els set usuaris de La Llar que hi han participat s’han sentit com un més de la colla des del primer dia i aquesta normalitat és molt important per a ells. La majoria estan superemocionats». Per la seva banda, la responsable de l’institut, Sílvia Altarriba, va considerar que «tot ha estat molt positiu i avui tenim un sentiment molt intens; ja vam engegar el projecte en pandèmia i ara l’hem reprès. Als joves els ha aportat un treball de valors impressionant i, alhora, també hi ha hagut tota l’aportació física i motriu». De l’institut hi han participat uns 80 alumnes. El cap de colla dels blaus, Marc Rovira, va encoratjar els participants en el projecte, «estem molt orgullosos del que heu fet, l’any que ve es veurà...»

En l’àmbit estrictament de la diada, la colla va portar a plaça el pilar caminant des del carrer Major, el cinc de set, el set de set i el quatre de vuit, un castell que la colla no completava des d’abans de la pandèmia i que permet als blaus tancar amb un molt bon gust de boca la temporada.

Els berguedans van actuar amb els Castellers de Santpedor, que van aixecar un tres de sis, una torre de sis i un quatre de sis femení.