La Muussegada d'Olvan promociona la carn de vedella de proximitat

La fira se celebra aquest cap de setmana amb el concurs d'hamburgueses i els tastos com a plats forts

Presentació de la fira. Sebastià Prat, alcalde d'Olvan (esquerra), i Martí Orriols, gerent de la Federació Raça Bruna dels Pirineus

Presentació de la fira. Sebastià Prat, alcalde d'Olvan (esquerra), i Martí Orriols, gerent de la Federació Raça Bruna dels Pirineus / Anna Costa

Olvan posarà tota la carn a la graella perquè la segona edició de la Muussegada torni a ser un èxit. La Fira de la Vedella autòctona de Catalunya potencia el programa d'actes amb més propostes i mantenint el concurs d'hamburgueses i la degustació de plats de vedella com a plats forts.

L'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat, ha destacat el canvi d'ubicació de les activitats amb la plaça de Sant Sebastià com a escenari principal: "La major part d'actes els farem en aquesta plaça aprofitant la remodelació urbanística que hi hem fet, molt apropiada per acollir esdeveniments".

El tret de sortida a la fira es donarà aquest divendres a la tarda amb la xerrada tècnica "Aplicació dels drons a la ramaderia extensiva", a les 18 h a l'Ateneu d'Olvan.

Concurs d'hamburgueses

Aquest dissabte, 25 de novembre, l'activitat arrencarà a la tarda amb el Concurs Nacional d'Hamburgueses de Vedella. L'any passat el certamen per tastar i triar la millor hamburguesa va ser un èxit i aquest any s'hi ha tornat a apostar però amb un canvi de format. La dotzena de productors participants (d'explotacions de tot el Pirineu tant de raça Bruna com Albera) elaboraran les seves hamburgueses de vedella, de vaca o fins i tot de bou i les valorarà un jurat tècnic i un jurat popular format per vint persones.

"Es valorarà el gust i la tendresa de les hamburgueses", ha destacat Martí Orriols, gerent de la Federació Raça Bruna dels Pirineus i organitzador de la Muussegada, juntament amb l'Ajuntament d'Olvan. El concurs es farà a les 18 h a l'Ateneu d'Olvan en un format més reduït que l'any passat: "Ho hem limitat perquè se'ns va desbordar".

El concurs no només serveix als productors per donar a conèixer el seu producte sinó que "és un lloc de trobada per compartir experiències, problemàtiques de logística, de com fer arribar productes al consumidor final, fer contactes...", ha remarcat Orriols. Va néixer amb l'esperitat de promocionar la vedella de proximitat i qualitat.

Degustació de tapes de vedella

A part de les hamburgueses, però a partir de les 19 h hi haurà un espai de degustació amb cinc plats de vedella de races autòctones de Catalunya. Els cuinarà el càtering Les Alzines i s'acompanyaran de vins de la DO Pla de Bages. La plaça de Sant Sebastià serà l'escenari d'aquesta proposta que espera atraure un nombrós públic "interessat per tastar vedella de qualitat i de proximitat", ha remarcat Martí Orriols. La música de Swite Duo i Retrohit acompanyarà el sopar-degustació, durant el qual es farà l'entrega de premis del concurs d'hamburgueses (a les 21 h a la plaça Sant Sebastià).

Durant tot el vespre hi haurà un circuit de tractors de pedals infantils i jocs tradicionals a càrrec de la companyia l'Anònima, a la plaça Major.

Activitats, tallers culinaris i 'show cooking'

L'activitat de la Muussegada es reprendrà aquest diumenge, 26 de novembre, amb propostes variades. A les 10 h, obertura del mercat productors, amb parades alimentaries i artesanes a la zona del voltant de l'església.

A més, durant el matí es faran dos tallers de cuina, un per a adults a càrrec de la Cuina del Barbut, que proposarà fer un steak tartar (10.30 h a la plaça Major). I un altre d'infantil de la mà d'Anna Fornell, que ensenyarà a fer un entrepà de vedella amb maionesa de farigola (11 h a la plaça Major). Les inscripcions són limitades i es poden fer a www.muussegada.cat.

A les 11.30 h, a l'Ateneu, s'ha programat una taula rodona sobre lideratges femenins al món rural, amb Martina Marcet, productora de pollastres ecològics de la Nou de Berguedà; Anna Martí, productora d'oli del Priorat; i Teresa Torné, productora de patates i ramadera de la Cerdanya.

També a les 11.30 h, a la zona del mercat, actuació de la xaranga Entrompats Band. A partir de les 12 h, maridatge d'un estofat de vedella a la plaça Sant Sebastià, on a les 13 h hi haurà un show cooking amb Arnau París, guanyador de la novena edició de Masterchef i presentador del programa Cuines de TV3.

Durant tot el matí de diumenge, els més petits podran gaudir d'un circuit de tractors de pedals infantils a la plaça Major.