Berga recorda que fa 18 anys la Patum va ser declarada patrimoni de la Humanitat

A l'acte s'ha homenatjat les persones que han fet possible que la festa perduri, i hi ha hagut un espectacle de bombolles i música

Ester Puigdellívol

La plaça Sant Pere de Berga s’ha omplert aquest dissabte 25 de novembre per commemorar la majoria d’edat de la declaració de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

En aquest acte s’ha fet homenatge a totes les persones que han fet possible que la festa berguedana hagi continuat al llarg dels anys. En especial tres d’elles: Emília Rodríguez Artigas, Ton Elias Curtichs, i Ramon Vilalta Blasco. Aquest últim no hi ha pogut ser per problemes de salut.

Sí que ha participat en l'acte commemoratiu Carme Polo i Vives, una de les persones que va redactar la candidatura de la Patum per presentar-se a patrimoni de la humanitat. Ha recordat com va ser l’acte de proclamació el 2005 a París on, personalitats importants de la UNESCO van quedar «meravellades» amb la Patum infantil.

La generació del 2005 del Berguedà també han estat convidats pel fet de ser la primera a viure la Patum com a patrimoni de la humanitat. Eudald Feliu, portaveu de la generació del 2005, ha dedicat unes paraules a la festivitat destacant que «el més bonic de la Patum és que tothom se la pugui fer seva i en pugui gaudir».

Posteriorment als parlaments, s’ha destapat un pastís gegant de cartó amb un divuit d’espelmes que els joves del 2005 han bufat per celebrar el divuitè aniversari de la Patum com a patrimoni de la humanitat.

Durant l’acte hi ha hagut un espectacle de bombolles de sabó a càrrec de Pep Bou amb l’acompanyament musical de la Cobla Berga Jove que, com no podia ser d’una altra manera, ha interpretat peces de la Patum.