Una desena de personatges dels Pastorets de Berga estrenaran vestuari

La Farsa consolida la renovació generacional amb 26 persones que hi actuaran per primer cop

Marc Corominas amb el cartell (una barretina) i Eric Calderer | ANNA COSTA

Marc Corominas amb el cartell (una barretina) i Eric Calderer | ANNA COSTA / anna costa. berga

Els Pastorets de Berga renovaran vestuari. L’Agrupació Teatral la Farsa fa una inversió de més de 2.000 euros per canviar la indumentària d’una desena de personatges principals: els pastors Garrofa i Pallanga, els dimonis Satanàs i Llucifer, el Sant Miquel, la Raquel, la Vella, els Àngels i Josep i Maria.

Fins ara portaven vestits dels anys 1990 i aquestes festes nadalenques lluiran nous dissenys, nous colors i nous teixits, amb alguna proposta feta per Martí Canal, que estudia disseny de moda, i confeccionats per la modista berguedana Maria Àngels Busquets.

Eric Calderer, que s’estrena en la direcció dels Pastorets, juntament amb Marc Corominas, ha explicat que «el vestuari que hem utilitzat fins ara estava força desgastat, amb alguns forats, robes destenyides... i hem cregut necessari renovar-lo». A més, en els últims anys la rotació de personatges és notòria i, segons Calderer, «hem buscat que sigui un vestuari més adaptat a diferents perfils de persones». Algun vestit, com el de Satanàs mantindrà el disseny «perquè és solemne i bonic, i no el volem canviar», però en d’altres hi haurà un canvi d’imatge total, «per exemple veurem un Llucifer i un Sant Miquel diferents».

La intenció de La Farsa és fer una segona fase de renovació de vestits de cara a la temporada que ve: «Tenim més gent fent ballets i ens cal més vestuari», ha dit Calderer.

Renovació generacional

La presència de nombrosos joves a les representacions dels Pastorets de Berga serà, juntament amb el nou vestuari, un altre dels al·licients de l’espectacle, que consolida la renovació generacional. «Hi ha molta gent jove que té ganes de fer teatre, de ser de La Farsa i d’actuar als Pastorets a través dels ballets», ha apuntat Eric Calderer.

A més, hi haurà papers representats per nois i noies molt joves: Tindrem un Garrofa que acaba de fer els 18 anys i un Satan que també té 18 anys», ha detallat Calderer, que ha afegit que «les dues dones que l’any passat van fer els personatges masculins dels pastors protagonistes, Garrofa i Pallanga, repetiran». I com a curiositat, també ha dit que «tindrem set nens Jesús diferents en cinc funcions». En total, 26 persones interpretaran per primer cop un paper als Pastorets.

Sense música en directe

Els Pastorets de Berga no tindran, aquest any, música en directe com l’any passat. «La valoració va ser molt positiva però com que també invertim en millores a nivell tècnic, no podem assumir-ho. Tot i això no ho descartem per a propers anys perquè l’obra guanya valor afegit», ha assenyalat Marc Corominas.

Les representacions

Es faran cinc representacions dels Pastorets de Berga. Pujaran a l’escenari del Teatre Municipal de Berga els dies 25 i 26 de desembre, i l’1, el 7 i el 14 de gener. Enguany, la funció del dia de Nadal serà a 2/4 de 10 de la nit i la resta de dies començaran a les 6 de la tarda.

Les entrades es podran comprar a partir d’aquest divendres, 1 de desembre, a les pàgines web lafarsa.cati elspastoretsdeberga.cat, al preu de 12 euros, i amb descomptes per a jubilats i infants.

El cartell d’enguany, que simbolitza una barretina, és obra de Natàlia Urbieta, de Bagà.