'L'Erol' dedicada al tren rep un dels premis Bonaplata

La revista cultural, de l’Àmbit de Recerques del Berguedà, s’emporta el guardó en l’apartat de reivindicació del patrimoni industrial

L'Erol dedicat al tren rep un premi Bonaplata

Josep Cunill

Redacció

La revista cultural L'Erol, de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, ha rebut aquest dimarts un dels Premis Bonaplata per a la publicació recent del número sobre el tren. Titulada "El tren a l'Alt Llobregat", la revista va dedicada al ferrocarril amb motiu dels cinquanta anys de l'últim trajecte del tren de viatgers de Cal Rosal a Manresa (30 de juny de 1973).

Un monogràfic que dona a conèixer no només aspectes de la construcció o funcionament del ferrocarril de l’Alt Llobregat, sinó també com a plataforma d’expressió i coneixement de vivències personals de moltes persones vinculades al tren, i de la petjada que va deixar en el territori.

Els Premis Bonaplata, organitzats per l'AMCTAIC (Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya), tenen com a objectiu premiar aquelles persones, associacions, col·lectius o institucions que hagin dut a terme accions per recuperar, estudiar, difondre o posar en valor el patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya, ja sigui moble, immoble o immaterial els últims dos anys, amb l'excepcionalitat del premi paisatges industrials que comprèn els últims deu anys.

L'Erol ha estat guardonada en l'apartat de Premi Especial de Patrimoni per a la Reivindicació del patrimoni industrial. Es tracta d'un reconeixement a l'Àmbit de Recerques del Berguedà per "un treball extraordinari de participació ciutadana que reivindica el patrimoni del territori del Bages i el Berguedà, exemple de recuperació i reivindicació de la història i la memòria del ferrocarril de l’Alt Llobregat", segons l'informe del jurat dels Premis Bonaplata.

El jurat, a més, ha valorat la col·laboració amb entitats com l’Associació d’Amics de les Colònies Industrials de l’Alt Llobregat, associacions de veïns de les colònies i Ajuntaments per promoure programes de divulgació que vertebren el territori del curs del Llobregat. Ha apuntat que, "la publicació ha contribuït notablement al coneixement, la divulgació i la preservació d’aquest patrimoni."

L'acte de lliurament de la 31a edició dels Premis Bonaplata 2023 s'ha fet aquest dimarts a la tarda a l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, a Barcelona. L'ha presidit Sònia Hernàndez, directora general del Patrimoni cultural de la Generalitat. Ha obert l'acte Joan Munt en nom del manresà Josep Alabern, president de l'Associacio del MNACTEC, absent per malatia. El bagenc Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), ha incidit en el present i futur del patrimoni industrial, basat en la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni.

Han recollit el premi berguedà Rosa Serra, directora de L'Erol i presidenta de l'Àmbit, i Jordi Alonso, coordinador del número guardonat (juntament amb Rosa Serra i Jordi Puntas).

Altres Premis Bonaplata

En l'apartat de Premis Estudis - Fundació Caixa d'Enginyers s'han atorgat dos premis ex aequo al llibre "De pagesos a cotoners. La industrialització a Catalunyaa través de la família Vidal", de Llorenç Ferrer Alòs, de Navarcles. I a "La Colònia Sedó d'Esparreguera. La llarga trajectòria d'una colònia industrial emblemàtica", de Gràcia Dorel-Ferré.

Els premiats. Llorenç Ferrer, Rosa Serra i Jordi Alonso a primera fila a la dreta

Els premiats. Llorenç Ferrer, Rosa Serra i Jordi Alonso a primera fila a la dreta / Josep Cunill

L'any passat va rebre un dels Premis Bonaplata l'historiador berguedà Josep Noguera pel treball "Industrialització i caciquisme al Berguedà 1868-1907", que forma part de la seva tesi doctoral.