Berga cerca recursos per a la protecció, difusió i finançament de la Patum al Ministeri de Cultura

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha participat en la presentació del nou portal web del Patrimoni Cultural Immaterial, a Madrid

Reunió tècnica entre representants de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals i l'Ajuntament de Berga

Reunió tècnica entre representants de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals i l'Ajuntament de Berga / Ajuntament de Berga

Redacció

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i la tècnica de Festes, Marta Planas, han viatjat aquesta setmana a Madrid per assistir a la presentació del nou portal web del Patrimoni Cultural Immaterial, que inclou la Patum, i han aprofitat per insistir en la necessitat d’obtenir recursos per a la protecció, difusió i finançament de la Patum.

La delegació berguedana va mantenir dimecres una reunió tècnica amb representants de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura i Esport, per explorar diferents vies de finançament directes per al desenvolupament de la festa i també per a la construcció del futur espai d’interpretació de la Casa de la Patum. Els representants d’ambdues institucions es van emplaçar a continuar treballant en les pròximes setmanes per determinar els recursos més adequats per a les necessitats de finançament de la Patum. 

Portal web del patrimoni cultural i immaterial

El portal web de patrimoni cultural immaterial és una iniciativa per difondre i protegir les manifestacions culturals declarades patrimoni de la humanitat. S’emmarca en les accions de la presidència espanyola al Consell de la Unió Europea i inclou el projecte «Raíces Vivas», un arxiu audiovisual sobre patrimoni immaterial que també mostra la Patum. 

Trobada de gestors de patrimoni a Berga

La trobada mantinguda amb l’equip tècnic de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals també va servir per tractar qüestions relatives a la IV Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial que acollirà la capital berguedana del 25 al 27 de gener de 2024.

La memòria del foc

La Patum de Berga ha estat una de les manifestacions culturals escollides per formar part del projecte "Raíces Vivas", un arxiu audiovisual que busca compartir la memòria ancestral de la cultura popular per apropar les tradicions que es transmeten de generació en generació de forma oral, escrita o a través de l’experiència viva.

La Patum de Berga ha estat inclosa en la peça audiovisual titulada "La memòria del foc", que inclou tres patrimonis immaterials que tenen el foc com a protagonista. En el vídeo es poden veure imatges de les falles que il·luminen el solstici d’estiu a Sahún (Osca), el foc que transforma la matèria mitjançant la tècnica del vidre bufat als forns de La Granja (Segovia) i el foc que encén la plaça de Sant Pere durant un salt de plens de la Patum.

L’arxiu audiovisual ha estat creat pel cineasta Juan Rayos i comissariat per Juanito Jones i també mostra altres patrimonis com per exemple la construcció de castells a Valls, els patis cordovesos o la tamborrada de Calanda.