Berga instal·la dos avets de Nadal que aprofitarà per fer estella i mobiliari urbà de fusta

S'han col·locat dos arbres naturals de 12 i 13 metres d'altura a la plaça de Sant Pere i a la plaça de la Creu, amb llums que s'encendran aquest divendres

Els regidors Moisès Masanas (també president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa), Guillem Canal i Ermínia Altarriba davant de l'avet de la plaça de Sant Pere de Berga

Els regidors Moisès Masanas (també president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa), Guillem Canal i Ermínia Altarriba davant de l'avet de la plaça de Sant Pere de Berga / Anna Costa

L’Ajuntament de Berga no competirà per tenir l’arbre de Nadal més alt de l'Estat, però sí que aposta per la sostenibilitat. El govern ha apostat per repetir la iniciativa de l'any passat i instal·lar dos avets naturals de 12 i 13 metres d'altura a la plaça de Sant Pere i a la plaça de la Creu, així com tambe es valoritzaran els arbres un cop finalitzin les festes nadalenques a través d'un projecte conjunt amb la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de Berga, Guillem Canal, s’ha mostrat satisfet que la instal·lació dels dos avets contribueixi a esperonar l’ambient nadalenc i fer-ho de forma sostenible: "El projecte d’instal·lació dels avets no acaba amb la campanya de Nadal, sinó que tindran una vida útil interessant quan hagin finalitzat les festes”.

Provinents de la Pobla de Lillet, els dos arbres es trobaven en boscos de titularitat pública gestionats per la mancomunitat. El seu president, Moisès Masanas, també regidor de Transició Energètica de Berga, ha posat èmfasi en la gestió forestal sostenible: “Una part de l’arbrat s’utilitzarà per a un projecte d’estella forestal i l’altra per a la valorització de la fusta. Volem fer que el Nadal sigui una part més de la nostra idea de ciutat sostenible”.

Un cop acabada la campanya de Nadal, els arbres es traslladaran a la serradora de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa. Les puntes i una part del tronc es convertiran en energia, mentre que la resta del tronc es destinarà a usos de fusta per a serra i es fabricarà algun element de mobiliari urbà. Les copes dels arbres es retornaran al bosc per afavorir la incorporació de matèria orgànica al sòl.

Proximitat i sostenibilitat

Una de les accions que es duran a terme per difondre la iniciativa serà la col·locació d’una lona informativa a la plaça de Sant Pere per explicar el cicle de carboni dels arbres de Nadal instal·lats a Berga (consulta l'esquema clicant aquí). Més enllà de les dades de fixació i emissió de CO2, la intenció és acostar a la ciutadania diferents conceptes relacionats amb la gestió forestal sostenible, els criteris ambientals a l’hora de la presa de decisions i la divulgació de la tasca de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa.

Encesa de l’enllumenat

Des d'aquest dijous els dos avets ja llueixen a les dues de les places centrals de Berga, amb llums que s'encendran aquest divendres. Els avets naturals i l’enllumenat instal·lat als carrers i places de la ciutat contribuiran a l’embelliment de la ciutat durant el període nadalenc. L’Ajuntament de Berga ha organitzat un acte per iniciar el Nadal que es farà aquest divendres, 1 de desembre, a la plaça de Sant Pere, a les 19 h. L’esdeveniment comptarà amb la participació de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, que s’ocuparà d’amenitzar l’encesa de l’enllumenat.

La regidora de Promoció Econòmica, Ermínia Altarriba, ha explicat que l’encesa de l’arbre suposarà l’arrencada de la campanya nadalenca i ha agraït “la col·laboració del comerç i les entitats veïnals per fer que els carrers estiguin més il·luminats i fer que podem gaudir d’unes festes més atractives”. Altarriba també ha comentat que els arbres estan ubicats al costat dels eixos comercials per tal de fer més agradable el passeig, dinamitzar el comerç local i afavorir la compra de proximitat, deixant la mínima petjada ambiental possible.

L'Ajuntament de Berga, segons ha apuntat la regidora Altarriba, destina entre 30.000 i 40.000 en la il·luminació nadalenca, un pressupost similar al de l'any passat, així com el tipus de llums i la distribució pels principals carrers de la ciutat.

Muntatge dels llums de l'arbre, aquest dijous

Muntatge dels llums de l'arbre de la plaça de Sant Pere de Berga, aquest dijous / Anna Costa