El PSC porta al Parlament la reclamació del desdoblament de la C-16 de Berga al Túnel del Cadí

Els socialistes demanaran també quina és la previsió per a la millora del tram Berga - Borredà de la carretera C-26

Carretera C-16, l'eix del Llobregat, al terme municipal de Cercs

Carretera C-16, l'eix del Llobregat, al terme municipal de Cercs / Arxiu/D.C.

Redacció

El PSC, de la mà del diputat de la Catalunya Central Cristòfol Gimeno, portarà dues preguntes al Parlament de Catalunya sobre infraestructures viàries del Berguedà.

La primera de les preguntes, dirigides al Consell Executiu de la Generalitat, fa referència al desdoblament de la C-16, l'Eix del Llobregat, de Berga fins al Túnel del Cadí. Els socialistes volen saber "en quin punt exacte es troba la redacció del projecte executiu d'aquest tram de carretera", ja que, segons exposen en un comunicat "fa dotze anys de la presentació d'un primer projecte de la mà de Joaquim Nadal, que aleshores era conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat". D’aleshores ençà, el PSC recorda que cada nou conseller, ha proposat modificacions, canvis o alternatives: "El darrer consistia en un desdoblament amb aplicació del sistema New Jersey, i el compromís d'una immediata adjudicació i execució de les obres, que haurien d'haver acabat abans del 2020".

Una promesa però, "que tampoc no s'ha considerat el projecte executiu definitiu", apunta el PSC, "i la conselleria n'està redactant un altre que ningú no sap ben bé en què consisteix", assenyala el comunicat. I es pregunta: "Com pot ser que una via essencial del país, un eix europeu, una via col·lapsada tots els caps de setmana de l’any, no tingui encara projecte executiu definitiu? Com es justifiquen els anys de retard, en la seva adjudicació i execució? De què va servir el pacte entre ajuntaments, Consell Comarcal i Govern de la Generalitat?".

Per això, els socialistes reclamen "tenir informació oficial i puntual de l'estat de redacció del projecte d'aquest tram de carretera, per saber com el Govern català pretén resoldre els col·lapses i donar compliment als compromisos, reiteradament incomplets".

Millores a la C-26

La segona de les preguntes, fa referència a les millores previstes en el projecte executiu, redactat, exposat i aprovat, 12 anys enrere, del tram de la C-26, entre Berga - Vilada i Borredà. És la carretera coneguda com a eix Intercomarcal o Pre-Pirinenc, ja que uneix Solsona - Berga - Ripoll - Olot.

Segons el PSC, "el compromís, posterior a la seva aprovació definitiva, consistia en la seva adjudicació i execució immediates. Porta, doncs, un mínim de deu anys de retard, amb el greu inconvenient que la previsió de noves obres ha deixat la carretera sense el manteniment necessari, amb un ferm en mal estat en molts trams".