Berga celebra una Fira del Joc i de Nadal que mostra novetats atractives

Centenars de famílies han omplert el passeig de la Indústria per gaudir de noves propostes dins de l’àmplia oferta d’activitats lúdiques

Pol Vilà

 La Fira del Joc i de Nadal de Berga continua creixent i no decep. L’onzena edició de la Fira del Joc i de Nadal de Berga ha aplegat aquest matí centenars d’infants i de famílies al passeig de la Indústria en l’acte central del certamen. Els assistents han pogut gaudir d’una àmplia mostra de més de 200 jocs de tota mena repartits en tres grans carpes i espais a l’aire lliure. 

L’activitat a la capital del Berguedà ha començat a les deu del matí i des d’un inici el passeig s’ha anat omplint d’assistents de totes les edats que volien participar d’aquesta jornada festiva organitzada per l'Ajuntament de Berga i la Cia de Jocs l'Anònima.

Jocs de taula, de rol, de mancala, reciclats… tota la representació imaginable del món del joc concentrada en un sol punt. Especialment destacades han estat les novetats que s’han introduït enguany i que han tingut un gran èxit entre els participants. Entre aquestes hi havia El Challenge, un repte individual de diferents jocs que els participants havien de superar en un temps determinat; el retorn dels escacs; i el soft combat, una recreació de combats medievals amb espases de plàstic.

Tres carpes temàtiques

La fira s'ha distribuit en tres carpes temàtiques. La primera gran carpa acollia les parades de les llibreries i les botigues de jocs. Hi havia desenes de mostres idònies perquè els nens poguessin fer la carta als Reis. A més, en aquest punt es recuperava el Tantrix, un puzzle-joc entre dos i quatre jugadors que intenten fer la línia més llarga del seu color amb peces amb forma d’hexàgon.

Paral·lelament, també s’ha estrenat una de les novetats més esperades de l’edició d’enguany, el ja citat Challenge, amb dos jocs per escollir: el Fantasma 2.0 i el Micro Robots.

Entre la primera i la segona carpa s’ubicava la Fira de Nadal. En total, catorze paradetes amb productes nadalencs i artesans que no poden faltar a les llars per aquestes festes: figures de pessebre, aliments artesanals, peluixos, complements de vestir...

Els paradistes s'han mostrat satisfets amb la resposta del públic. Per exemple, Quim Romeu, de Puig-reig, que assisteix cada any a la mostra amb la seva parada de neules artesanals per ensenyar com s’elaboren. Altres, com en Carles Ruiz, de Sant Cugat,i l’Andreu Sierra, de Barcelona, era la primera vegada que acudien a la fira, però han fet una valoració positiva, tant de l’ambient com d el caliu:«El balanç és bo. En pròximes edicions repetirem».

La segona carpa concentrava totes les propostes de jocs de taula. Els assistents han pogut gaudir des dels jocs més clàssics fins als moderns, i també aquells en fase de prova. La majoria, a més, amb segell de Catalunya. Aquesta secció de la fira també disposava de diverses taules amb el joc Scrabble i els escacs. 

La zona descoberta abans d’arribar a l’última carpa estava dedicada a les quaranta estructures metàl·liques de la companyia osonenca Guixot de 8, que porta jocs originals de fabricació pròpia pels carrers i places de les poblacions que visita. En aquest cas, predominaven especialment les propostes basades en jocs a partir de bicicletes velles. Al costat, també hi havia un escenari on a la tarda els assistents han pogut gaudir d’un tast previ a la cavalcada de Reis de Berga.

La darrera carpa anava adreçada als jocs de l’Anònima i diverses propostes per als infants. Hi havia dos tallers, un de pintar dibuixos i un joc de rol pensat per als nens més grans, un joc de futbol adaptat per a persones invidents, un inflable i el mencionat soft combat. 

Satisfacció entre els assistents

Tant si era la primera vegada que assistien a la fira com si ja eren veterans dels jocs i les propostes d’altres edicions, els assistents han deixat palesa la seva satisfacció envers un certamen que agrada a grans i petits.

Jordi Barau, de Casserres, era el primer cop que anava a la Fira del Joc i de Nadal: «He vingut amb la idea de conèixer algun joc de taula i també perquè ja en tinc un altre de pensat per fer», ha comentat.

La majoria de visitants han passejat per la fira en família, com és el cas de David Fernández, de Molins de Rei, que passen el pont de la Puríssima al càmping de Berga Resort. «És la primera vegada que venim i ens agrada l’ambient, ja que és tranquil, segur i sense actituds hostils respecte a Barcelona», ha afirmat Fernández.  

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica de Berga, Ermínia Altarriba, ha posat èmfasi en la feina feta per part dels voluntaris -en total 42- que permeten millorar i tirar endavant la fira: «És una fira consolidada, i cal destacar el paper dels voluntaris que acompanyen els nens en els jocs. A més, l’organització de l’Anònima i la feina de l’Òscar Garcia és primordial perquè tot surti bé». La regidora també va lloar l’encert en les novetats d’enguany com l’espectacle de jocs dansats de Miqui Giménez o la píndola de la cavalcada de Reis.